Już niedługo, 4 lipca będziemy obchodzić Dzień Niepodległości – najważniejsze święto Stanów Zjednoczonych. To wspaniała okazja do kulinarnych eksperymentów. Z tej okazji California Prune Board przygotowała dwa przepisy na kultowe amerykańskie dania w wersji ze śliwką kalifornijską, która wspaniale podkreśli ich smak i aromat. Pierwsze danie to klasyk kuchni teksańsko-meksykańskiej czyli tacos z szarpaną wieprzowiną. A na deser gofry z bitą śmietaną, udekorowane świeżymi owocami we wzór flagi amerykańskiej. Smacznego!

Gofry ze śliwkami kalifornijskimi, bitą śmietaną i owocami

8 porcji, czas przygotowanie: 30 minut

Składniki:

1 kubek mąki pszennej

1 kubek mleka

8 śliwek kalifornijskich

80 ml oleju słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

2 jajka

szczypta soli

Dodatki:

250 ml śmietany 30%

maliny

borówki amerykańskie

Przygotowanie:

Mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj szpatułką.

Białka jajek ubij na sztywno, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i bardzo delikatnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej i natłuść, wylewaj małe porcje ciasta, piecz ok. 3 minut do uzyskania złotego koloru.

Śmietanę ubij na sztywno.

Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.

 

Tacos z szarpaną wieprzowiną i śliwką kalifornijską

12 porcji, czas przygotowania: 5 godzin

Składniki:

Wieprzowina:

1 kg szynki wieprzowej

10 śliwek kalifornijskich

2 łyżki musztardy Dijon

4 łyżki koncentratu pomidorowego

3-4 ząbki czosnku posiekane

1 łyżeczka kminu

3-4 cebule

0,5 łyżeczki cukru brązowego

sól

czarny pieprz

Tacos:

12 tortilli

2 cebule czerwone

1 mango pokrojone w paski

6 śliwek kalifornijskich

gałązki kolendry

truskawki lub granat

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i oczyść z błon.

Składniki marynaty: musztardę, koncentrat pomidorowy, śliwki kalifornijskie, czosnek, kmin, cukier, sól oraz pieprz zmiksuj na jednolitą masę, którą wetrzyj w mięso.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, na spodzie ułóż pokrojone na ćwiartki cebule, na nich połóż mięso, piecz przez 30 minut po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 3-4 godziny, co jakiś czas podlewając całość sosem z pieczenia. Po zakończeniu pieczenia wyjmij mięso do ostygnięcia, wystudzone mięso wyczesz widelcem lub porwij rękoma i wymieszaj z powstałam sosem.

Mango pokrój w słupki, cebulę w piórka, truskawki i śliwki kalifornijskie posiekaj.

Porcje mięsa nakładaj do tortilli, dodawaj paski mango, czerwoną cebulę, posiekane śliwki i truskawki, na koniec dodaj świeżą kolendrę.