Jesienią, gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Organizm powoli zaczyna przygotowywać się do zimy, przez co domaga się posiłków, które dostarczą mu odpowiedniej dawki kalorii oraz niezbędnych wartości odżywczych. Z tego powodu to właśnie jesienią warto szczególnie zadbać o zdrowe odżywianie, sporządzając dietę, która pozwoli nam czuć się dobrze zarówno fizycznie, jak i psychicznie.

Powoli żegnamy się z latem, a lekkie, orzeźwiające posiłki zamieniamy na ciepłe, wyraziste i zdecydowanie bardziej kaloryczne. Charakterystyczna dla nadchodzącej jesieni pogoda, czyli silny wiatr i częste opady deszczu sprawiają, że jesteśmy zdecydowanie bardziej podatni na przeziębienie. Jeśli w okresie jesienno-zimowym chcemy być zdrowi jak przysłowiowa ryba, to warto skomponować dietę, która pozytywnie wpłynie na naszą odporność oraz samopoczucie.

Dlaczego jesienią powinniśmy bardziej zadbać o naszą dietę?

Większości z nas dieta kojarzy się z okresem letnim, kiedy trzymamy formę, aby dobrze prezentować się na plaży w czasie wakacyjnego urlopu. Jednak to głównie jesienią powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. To właśnie o tej porze roku nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje wirusowe oraz bakteryjne, a skóra i włosy są osłabione przez działanie słońca latem. Częściej popadamy w jesienną chandrę i miewamy złe samopoczucie. Jak możemy temu zapobiec? Wystarczy, że zwiększymy swoją odporność i zaczniemy chronić organizm, wprowadzając do naszego codziennego menu produkty bogate w witaminy i minerały. Przygotowując śniadania, obiady oraz kolacje warto też serwować gorące posiłki z dużą dawką zdrowych i aromatycznych przypraw.

Jakich produktów nie powinno zabraknąć w jesiennym menu?

Należy pamiętać, że w okresie jesiennym mamy dostęp do wielu warzyw oraz owoców w korzystnych cenach. To one są największą bombą witaminową potrzebną naszemu organizmowi, dlatego starajmy się kupować je częściej i dodawać do większości posiłków. W jesiennym menu nie może zabraknąć złożonych węglowodanów, takich jak: kasza, płatki owsiane, żytnie pieczywo, które są głównym źródłem energii. Nie zapominajmy również o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Znajdziemy je w rybach, owocach morza oraz orzechach. W okresie jesiennym często łapie nas ochota na małe co nieco, dlatego od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę słodyczy w postaci czekolady. To po jej spożyciu w naszym organizmie zaczynają działać endorfiny, czyli hormony szczęścia, odpowiadające za nasz nastrój.

Idealne danie na jesień według przepisu Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz

Przepis na: Pierogi z kaczką, musem z dyni, sosem aroniowym, burakami marynowanymi z polskim serem z kozieradką i rukolą

Składniki:

Farsz:

  • 2 kg kaczki Pekin
  • 200 g cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 gruszki
  • 1 lampka białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ciepła woda
  • 1 łyżeczka soli

Mus dyniowy:

  • 1 mała dynia
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżeczki śmietany 36%
  • sól oraz pieprz

Sos aroniowy:

  • ciemny sos według własnego przepisu
  • 5 łyżeczek konfitury z aronii

Buraki marynowane:

  • 4 buraki
  • 1l wody
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 100 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • 25 g sera z kozieradką
  • garść liści rukoli

Przygotowanie:

Kaczkę nadziewamy warzywami oraz owocami i nacieramy ją z wierzchu majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 120 C przez około 2 godziny. Do miski wrzucamy pokrojone i podsmażone na białym winie gruszki oraz 200 g cebuli usmażonej na maśle. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotową kaczkę kroimy w cienkie, szarpane paski i łączymy z gruszkami i cebulą. Następnie rozrabiamy ciasto, które nadziewamy farszem z miski. Pierogi gotujemy około 5 minut, a przed samym podaniem podsmażamy na.

Kolejno przygotowujemy mus dyniowy. Dynię myjemy, pozbywamy się ze środka gniazda i kroimy ją na duże kawałki, które łączymy z podsmażonymi na maśle warzywami, białym winem, solą oraz pieprzem. Całość blendujemy na gładką maskę.

Kolejno przygotowujemy sos aroniowy, łącząc podgrzany ciemny sos z konfiturą z aronii.

Następnie buraki kroimy na kawałki, zalewamy wodą i octem, doprawiamy cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz cukrem. Tak przygotowane zapiekamy w piekarniku przez około godzinę.

Talerze dekorujemy rukolą oraz serem pokrojonym w plasterki. Następnie nakładamy marynowane buraki i pierogi z kaczki, które polewamy musem z dyni oraz sosem aroniowym.

 

Przepisem na dobre samopoczucie jesienią jest odpowiednia dieta, czyli rozgrzewające posiłki bogate w węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, owoce oraz warzywa. Tego typu produkty wpłyną pozytywnie na odporność naszego organizmu i sprawią, że w zimne, deszczowe dni będziemy czuć się dobrze.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl