Klarowane masło, zwane w Indiach ghee, to masło bardzo wyjątkowe. Hindusi uważają je za szlachetne i oprócz zastosowania kulinarnego stosują je również w praktykach religijnych. Klarowane masło ghee wykazuje też właściwości zdrowotne i wykorzystywane jest również w medycynie ajurwedyjskiej.

Oprócz bursztynowo-złotego koloru, ma lekko słodkawy, orzechowy aromat i przyjemny, bardzo delikatny smak. To jedyne masło, które można przechowywać kilka miesięcy poza lodówką. Idealnie nadaje się do gotowania i smażenia potraw w wysokich temperaturach, gdyż w przeciwieństwie do zwykłego masła, nie przypala się.

Masło klarowane ghee wydobywa z produktów wyjątkowy aromat. Podkreśla smak, podsmażone produkty zyskują złocistą, chrupką skórkę, a wypieki są delikatne w smaku. Można smarować nim nawet chleb na kanapki. W kuchni indyjskiej aromatyczne sosy i curry przyrządzane są właśnie na bazie ghee.

klarowane masło ghee
klarowane masło ghee na bursztynowy kolor i przyjemny aromat

Na zdrowie!

Oprócz wielu zastosowań w kuchni, masło ghee ma niepowtarzalne walory prozdrowotne. Według ajurwedy spożywanie masła klarowanego zapobiega chorobom serca, jak również obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera kwas masłowy o właściwościach antynowotworowych i przeciwwirusowych, równoważy również gospodarkę hormonalną i redukuje nadmiar kwasów żołądkowych.

Co ciekawe, masło ghee jest pomocne w zapobieganiu i wspiera leczenie choroby Alzheimera, podobno korzystnie wpływa również na potencję.

Zawiera bogactwo witamin A, D, K oraz E.

Ale to nie wszystkie jego właściwości prozdrowotne. Masło ghee pomaga w gojeniu się ran po oparzeniach, a Hindusi wierzą, że zapewnia długowieczność.