Z pokolenia na pokolenie wszystkie kuchnie świata przeżywają ewolucję, która w dużej mierze polega na łączeniu ze sobą smaków świata lub tradycji z elementami nowoczesności. W gastronomi pierwszy z tych trendów nazywany jest kuchnią fushion. Coraz częściej wielu kucharzy na całym świecie skłania się również ku drugiemu z nurtów i próbuje odświeżyć oraz ożywić tradycje kulinarne. Dzieje się tak między innymi w restauracji w Zamku Topacz, prowadzonej pod okiem wybitnego szefa Rafała Borysa. Tutaj kuchnia polska odkrywana jest na nowo – przeżywa kulinarne odrodzenie.

Restauracja w Zamku Topacz to prawdziwa perła w koronie Dolnego Śląska. Wyróżnia się na tle wszystkich restauracji nie tylko wybitnymi arcydziełami kulinarnymi, ale również designem, który łączy w jedną całość salę restauracyjną z częścią kuchenną. Takie rozwiązanie pozwala gościom na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób kucharze tworzą wykwintne dania. Niewątpliwym atutem restauracji jest także przygotowywanie menu degustacyjnego na podstawie trzech pytań zadawanych gościom. Dzięki nim kucharze mogą ustalić, jakie potrawy z pewnością przypadną im do gustu.

Doświadczenie

Dzięki takim szefom jak Rafał Borys, kuchnia polska nabiera nowego, zaskakującego oblicza. Doświadczenie, które zyskał pracując między innymi w londyńskiej restauracji Gordona Ramsaya oraz w restauracji Brasserie Roux, ucząc się od mistrza Alberta Raux, pozwoliło mu stać się prawdziwym kulinarnym wirtuozem. Rafał Borys na swojej drodze zawodowej gotował dla sławnych polityków, sportowców oraz gwiazd kina. Doświadczenie, które zyskał, produkty, które poznał, smaki, których miał okazje próbować sprawiły, że kuchnia polska w jego wydaniu to zupełnie nowe doznanie. Kucharz tworzy potrawy, które łączą tradycje z nowoczesnością oraz elementami pochodzącymi z różnych kuchni świata. Jednym z jego popisowych dań jest pierś z kaczki serwowana na styl azjatycki.

Kuchnia tradycyjna pełna ziół

W restauracji Zamku Topacz kucharze czerpią inspiracje także z natury, wzbogacając tradycyjną polską kuchnię świeżymi ziołami, takimi jak np.: szczawik zajęczy, tymianek, rozmaryn, szałwia i wiele innych. Dzięki nim potrawy nabierają świeżości i ciekawych aromatów, często przywołujących na języki kuchnie z innych regionów świata.

Nowoczesna kuchnia polska to mieszanka różnych kultur i tradycji. Z pomocą nowych rozwiązań tworzone są potrawy, które zaskakują nie tylko smakiem, ale również kompozycją oraz kształtem, a podawane na talerzu wyglądają jak dzieło sztuki. Po tego rodzaju doznana kulinarne warto wybrać się do restauracji w Zamku Topacz.

Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.