Pieczony kurczak kojarzy się z rodzinnym obiadem. Może być prosto z rusztu lub przygotowany z nadzieniem, dodatkiem owoców czy warzyw, a nawet przyrządzony na butelce. Sztuką jest jego doprawienie. Na rodzinny posiłek Galeo poleca dwie kompozycje – przyprawę do kurczaka lub pikantną przyprawę do kurczaka po węgiersku.

Kurczak to jeden z naszych ulubionych rodzajów mięsa. Jest bardzo delikatny i łatwy do przygotowania. Równie dobrze nadaje się do przyrządzenia szybkiego posiłku jak i uroczystego, rodzinnego obiadu. Co więcej, jego mięso jest lekkostrawne i zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Kurczak smakuje dzieciom i dorosłym. Upieczony w całości wygląda elegancko i nadaje posiłkowi odświętnego charakteru. Wspaniale nadaje się też do wspólnego gotowania z najmłodszymi, ponieważ nie wymaga długich przygotowań.

Dla tych, którzy wolą łagodne smaki Galeo przygotowało przyprawę do kurczaka, w której ostrość czosnku, białej gorczycy i odrobiny chili przełamują słodka papryka, marchew i cynamon. Kompozycję uzupełniają kolendra, kozieradka, kminek i kurkuma. Tym, którzy lubią poczuć pieczenie na języku Galeo poleca pikantną przyprawę do kurczaka po węgiersku. Za jej wyrazistość odpowiadają biała gorczyca, chili, czosnek, pieprz i imbir, uzupełnione słodką papryką, kurkumą, kozieradką, kolendrą, kminem rzymskim, goździkami i gałką muszkatołową Apetycznej barwy skórce kurczaka nadaje naturalny barwnik – ekstrakt z papryki. Obie mieszanki nie wymagają dodatkowego doprawiania, ponieważ zawierają odpowiednią ilość soli. Doskonale nadają się do pieczenia, smażenia i duszenia.

Przyprawę do kurczaka oraz pikantną przyprawę do kurczaka po węgiersku Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniach odpowiednio 25 i 16 g w cenie ok. 1,29 zł.

***

Kurczak w sosie jogurtowym

Składniki:
• 600 g piersi z kurczaka
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oleju
• 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem oraz przyprawą. Odstawić na godzinę lub dwie do lodówki. W garnku podgrzać olej i przełożyć do niego mięso wraz z sosem. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować na małym ogniu do częściowego odparowania sosu. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas marynowania
Koszt: ok. 12 zł, koszt 1 porcji: ok. 3 zł