Charakterystycznym elementem kuchni francuskiej są wyborne pasztety i soczysta gęsina, bez których Francuzi nie wyobrażają sobie udanej uczty. Zasmakować w tych specjałach możesz dzięki ofercie Drosedu. Znajdziesz w niej pasztety, zachwycające swoim smakiem miłośników tradycyjnych pâté oraz wyborną gęś owsianą, doskonałą nie tylko na wyjątkowe okazje.

Kuchnia francuska to bogactwo smaków i aromatów. Każdy z regionów tego kraju odznacza się charakterystycznymi, niepowtarzalnymi specjałami. Na całym świecie znane są w szczególności francuskie sery, wina oraz mięsa i wędliny. Podejście Francuzów do jedzenia sprawiło, że osiągnęli mistrzostwo smaku, ceniąc jakość i stosując zasadę, że każde danie musi być ucztą dla zmysłów.

Gdy mowa o Francji, na stole nie może zabraknąć francuskich pasztetów. Charakteryzują się nie tylko bogactwem składników, ale też mnogością sposobów przygotowywania. Te z oferty Drosed zachwycają jakością, konsystencją i smakiem. Miłośnicy tradycyjnych francuskich pâté powinni posmakować Pasztetu francuskiego z zielonym pieprzem od Drosed. Wyjątkowym walorem tego pâtéjest niezwykle kremowa i jedwabista struktura oraz pikantny smak. Jego karbowany, półkolisty kształt i posypka z zielonego pieprzu sprawiają, że świetnie prezentuje się na stole. Doskonale komponuje się z tradycyjnym pieczywem jak i francuską bagietką.

Pasztet Francuski drobiowo-wieprzowy z serii Kanapki Świata to propozycja pâté w aluminiowym kubeczku. Łączy w sobie intensywny smak z charakterystyczną, lekką konsystencją, wzbogaconą o delikatne kawałki podrobów. Wyrafinowany, wyjątkowy smak tego pasztetu w połączeniu z pieczywem i warzywami niejedno śniadanie zamieni w prawdziwą francuską ucztę. Do tego poręczne opakowanie pozwala cieszyć się nim w  dowolnym momencie i miejscu – także na łonie natury.

Do menu Francuzów, obok pasztetów, na stałe wpisała się również gęsina – doceniana przez koneserów wykwintnego smaku. Także w Polsce przeżywa obecnie prawdziwy renesans. Polska młoda gęś owsiana z oferty Drosed przypadnie do gustu nawet rodowitym Francuzom. Zachwyca wyrazistym smakiem i delikatnością. Po upieczeniu jest krucha i soczysta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Dzięki specjalnemu sposobowi chowu i karmienia, odznacza się też wysoką zawartością witaminy
A i E, witamin z grupy B, minerałów, takich jak żelazo, wapń i fosfor oraz pełnowartościowego białka.

Na ciepłe dni Drosed wszystkim miłośnikom kruchej i delikatnej gęsiny poleca wykwintną gęś w galarecie.

Potrzebujesz:

  • mięso z Polskiej młodej gęsi owsianej z oferty Drosed i połowę wątróbki
  • 250 ml białego octu winnego
  • 4 listki laurowe
  • 4 goździki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • cukier, sól, pieprz w ziarnach do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Mięso zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, a gdy woda się zagotuje, dorzucamy marchew i cebulę. Kiedy mięso zaczyna być miękkie, dolewamy 3 łyżki octu winnego.

2. Ugotowane mięso wyjmujemy do ostygnięcia, a rosół przecedzamy przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać ¾ litra rosołu. Jeśli jest go za mało, uzupełniamy brakującą część, dolewając wody. Sprawdzamy smak i doprawiamy resztą octu winnego. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy, aż wystygnie.

3. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy na mniejsze lub większe kawałki, według naszego upodobania. Kiedy galareta zaczyna gęstnieć, wylewamy pierwszą cienką warstwę na dno zimnego naczynia. Gdy stężeje, kładziemy warstwę mięsa i zalewamy galaretą. Czynności te powtarzamy aż do wyczerpania składników. Wypełnione foremki zostawiamy w chłodnym miejscu do pełnego stężenia galarety.

Sposób podania:

Przed podaniem naczynie wkładamy na chwilę do gorącej wody. Delikatnie wykładamy gotową galaretę na półmisek, dekorując zieleniną. Podajemy z sosem oraz octem winnym.

***

Pasztet Francuski dostępny jest w sklepach w cenie 13,99 zł / kg, Pasztet Francuski drobiowo-wieprzowy w cenie 1,49 zł / 100 g oraz 2,39 zł / 160 g.

Pasztet francuski 100g