Im cieplej, tym chętniej obfite posiłki zastępujemy lekkimi daniami. Mogą być nie tylko wytrawne, lecz kusić słodyczą owoców, którym dodatkowego aromatu nadamy za pomocą cynamonu lub cukru wanilinowego Galeo. A ponieważ latem często szkoda nam czasu na długie gotowanie, przypominamy kilka pomysłów na pyszne i naprawdę szybkie do przygotowania potrawy.

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa zupy owocowe. Warto po nie sięgnąć szczególnie w upalne dni. Ulubione owoce gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, jeśli będą to jabłka lub śliwki dodajmy do nich również cynamon Galeo, jeśli truskawki, wiśnie lub jagody – cukier wanilinowy Galeo. Na koniec zabielamy słodką lub kwaśną śmietaną i podajemy z szerokim makaronem. Takie zupy dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Równie szybkim daniem jest makaron z owocami. Najlepiej sprawdzą się kokardki, świderki czy cięte wstążki. W czasie kiedy gotuje się makaron, przygotowujemy owoce – truskawki, jagody, maliny, borówki oraz sos z jogurtu czy śmietanki z cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Potrawę możemy wzbogacić też o dodatek mascarpone lub ricotty, czy posypać ją płatkami migdałów. Jeśli mamy więcej czasu makaron możemy zastąpić ryżem lub kaszą jaglaną i z podobnych składników przygotować pyszną owocową zapiekankę.

Omlet to z kolei smakowita, owocowa propozycja na śniadanie lub kolację. My proponujemy wersję bez dodatku mąki. 2 białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, łączymy z 2 żółtkami i odrobiną cukru wanilinowego. Smażymy przez chwilę z dwóch stron. Podajemy z owocami i kleksem śmietany lub jogurtu, albo polewamy owocowym musem.

Cynamon i cukier wanilinowy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc.

***

Cynamon Galeo ma przyjemny, słodki zapach i lekko piekący, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu i pieczonych jabłek. Wzbogaca smak grzanego wina, zup i przetworów z owoców. Polecany jest do aromatyzowania dań mięsnych, zwłaszcza z jagnięciny. Do potraw należy dodawać go pod koniec gotowania.
Masa netto: 12 g
Cena: ok. 1,29 zł

Cukier wanilinowy Galeo zapewnia piękny aromat wanilii, ciastom, wypiekom, deserom czy napojom. Opakowanie wystarcza na 1 kg mąki.
Składniki: cukier, aromat etylowanilina
Masa netto: 15 g
Cena: ok. 1,29 zł

***

Cynamonowy kuskus z indykiem i owocami

Składniki:
•    200 g kaszy kuskus
•    200 g filetu z indyka
•    4 morele (lub 1 duża brzoskwinia)
•    1 jabłko
•    50 g rodzynek
•    łyżeczka cynamonu Galeo
•    pieprz Galeo
•    sól
•    ewentualnie szczypta chili
•    2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mięso z indyka pokroić, posolić i popieprzyć (ewentualnie dodać szczyptę chili), podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w dużą kostkę jabłko i morele, dorzucić sparzone rodynki i cynamon. Równocześnie przygotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać kaszę z mięsem i owocami. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 13 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł