Czy można mieszkać w oazie zieleni a jednocześnie korzystać z uroków wielkomiejskiego życia? Na warszawskim osiedlu Eko-Park przy Polu Mokotowskim powstało prawdziwe restauracyjne miasteczko – kilkanaście punktów gastronomicznych, w tym restauracje na rodzinny obiad, miejsca spotkań na firmowy lunch, kawiarnia dla mam z dziećmi, lokale dla fanów sportu oraz sklep i bistro ze zdrową żywnością.

Zwyczaj jadania poza domem i odkrywania nowych smaków zawitał do Polski na dobre. Coraz więcej zwolenników zdaje się mieć powiedzenie hiszpańskiego malarza Salvadora Dalego „Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”. Stołowanie się w restauracjach przestało być wyjątkowe i odświętne. Stało się codziennością. Choć w Warszawie przybywa skupisk lokali gastronomicznych, głównie koncentrują się one w ścisłym centrum miasta. Wciąż brakuje dzielnicowych mini centrów, znanych z innych stolic europejskich, gdzie można znaleźć kawiarnie, bary, restauracje.

W Warszawie ten przywilej mają jednak mieszkańcy osiedla Eko-Park przy Polu Mokotowskim – tam zagłębie gastronomiczne powstało wprost u ich drzwi. Kompleks mieszkaniowy, położony w rejonie ulic Biały Kamień/Chodkiewicza/Rostafińskich, z biegiem czasu zmienił się w kameralne miasteczko, które zapewnia mieszkańcom nie tylko niezbędne na co dzień sklepy i punkty usługowe, ale też bogatą i zróżnicowaną ofertę kulinarną. Wystarczy wybrać jedną z osiedlowych propozycji, by zjeść smaczny obiad czy kupić dobre wino. Duży udział w tworzeniu przyjaznego i atrakcyjnego miejsca do życia, mają sami mieszkańcy osiedla. Widząc lukę na gastronomicznej mapie okolicy sami kreują nowe przestrzenie, dla siebie i innych.

Rodzinny obiad

Weekendy sprzyjają spędzaniu czasu w gronie rodziny. W słoneczny dzień warto wybrać się na spacer po Polu Mokotowskim, a następnie zjeść obiad w pobliskiej restauracji. Jednym z chętnie uczęszczanych miejsc jest Izumi Sushi (ul. Biały Kamień 4), która już w 2010 roku otrzymała tytuł najlepszej polskiej restauracji sushi na I Ogólnopolskim Festiwalu Sushi i do dziś cieszy się doskonałą opinią wśród amatorów japońskich przysmaków. Od poniedziałku do piątku to topowe miejsce spotkań biznesowych, natomiast w weekendy przyciąga rodziny z dziećmi. – Mamy dla naszych małych klientów specjalną kartę dań, kącik zabaw, w niedzielę opiekę animatorek, a przy sprzyjającej pogodzie zapraszamy na plac zabaw przed restauracją – mówi pracownik restauracji Hubert Ćwiek.

Z kolei miłośnicy kuchni polskiej mogą wybrać się do nowo otwartej restauracji Maciejka (ul. Chodkiewicza 3/U2). W menu znajdą m.in. pierogi w różnych odsłonach: w wersji na słodko lub wytrawnej, gotowane, smażone, a także z pieca. Klienci chwalą także domowy rosół z makaronem czy placki ziemniaczane z gulaszem wołowym. – Wybór wielu restauracji tuż przy domu to wielka wygoda. Nie tylko sami możemy je odwiedzać, ale i ugościć najbliższych, którzy potrafią zjawić się z niespodziewaną wizytą – mówi Pani Dorota, mieszkanka osiedla Eko-Park.

Dla mam i dzieci

Każda mama wychodząc na spacer ze swoją pociechą chętnie wpadnie na chwilę do przytulnej kawiarenki, gdzie dziecko spotka inne maluchy, a ona sama będzie mogła spokojnie porozmawiać z przyjaciółką. Jak mówi właścicielka kawiarni Peek-a-boo Cafe & Bistro (ul. Chodkiewicza 7), Katarzyna Zaradkiewicz, taka jest właśnie historia powstania jej lokalu:Często umawiałam się na wspólne spacery z dziećmi z moją przyjaciółką, która podobnie jak ja mieszkała na osiedlu Eko-Park. Brakowało nam miejsca, gdzie mogłybyśmy wypić kawę, obserwując jak nasze maluchy razem się bawią. I tak z inicjatywy dwóch mam, powstało miejsce, które świetnie trafiło w potrzeby mieszkańców osiedla, wśród których połowa to właśnie rodziny z dziećmi.

 

 

Rodzice, którzy coraz bardziej zwracają uwagę na jakość żywienia swoich dzieci chętnie odwiedzają także Organic Corner Food Store & Bistro (ul. Chodkiewicza 8), oferujący szeroką gamę produktów ekologicznych. Można tam zarówno zrobić zakupy, jak i zjeść na miejscu w małym bistro. – Choć wszyscy wiemy jak ważne jest zdrowe żywienie wciąż brakuje lokalnych, osiedlowych sklepów z ekologicznym jedzeniem, a nie każdy ma czas, by jechać na drugi koniec miasta w poszukiwaniu dobrych produktów. Mieszkańcy osiedla Eko-Park nie mają tego problemu – śmieje się Michał Lachur –Kolumpar, właściciel lokalu. Jako pierwszy w Polsce zaproponował klientom połączenie sklepu z bistro, za co w 2013 roku Organic Corner został nagrodzony tytułem „Najlepszego sklepu ekologicznego w Polsce” w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Polska Ekologia.

Wieczór z przyjaciółmi

Miło jest spotkać się przyjaciółmi w klimatycznym miejscu, przy dobrym jedzeniu i lampce wina, jednak w tygodniu niełatwo wygospodarować na to czas. Dużo łatwiej, gdy sympatyczne lokale znajdują się tuż pod domem. To właśnie dzięki nim na osiedlu Eko-Park kwitnie życie towarzyskie. Miłośnicy dobrego jedzenia z grilla znają i doceniają lokal z kuchnią portugalską – Grill & Co (ul. Żaryna 2B). Głównie męska część mieszkańców osiedla, ale nie tylko, chętnie pojawia się tutaj przy okazji transmisji meczowych, by w gronie przyjaciół przeżywać sportowe emocje. – Choć około 70% naszych klientów to mieszkańcy osiedla, zauważyliśmy, że osoby, które już tu nie mieszkają ani nie pracują, chętnie do nas wracają – chwali się managerka restauracji, Anna Krasowska. Ciekawym miejscem na mapie osiedla jest także Wine Corner (ul. Biały Kamień 5 lok.U2), gdzie można degustować i kupić wino, czy wziąć udział w warsztatach Szkoły Wina Winicjatywy. Do ulubionych spotkań należą np. „Dni Otwartej Butelki”. –Wine Corner to miejsce, gdzie czeka starannie wyselekcjonowana przez nas oferta win włoskich oraz produkty wybrane przez naszych przyjaciół.

Z dużą przyjemnością integrujemy mieszkańców osiedla Eko-Park poprzez cykliczne urządzanie degustacji oraz wspieranie lokalnych inicjatyw – mówi właścicielka Beata Gawęda –.
Z oferty lokali korzystają także okoliczne firmy, dla których wygodnie jest zorganizować biznesowe spotkania nieopodal biura.