Ile to czasami naszukamy się przepisów na sosy i dressingi… A proste rozwiązania mamy pod ręką! Wystarczy odrobina musztardy, a nasze dania zyskają zupełnie inny smak. Koniecznie spróbujcie Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej, którą przygotowywano na bazie białego wina. Zaskakuje intensywnością aromatów oraz konsystencją.

Okazuje się, że codzienne dodatki mogą pomóc stworzyć nam niecodzienne potrawy. Właśnie tak jest z Musztardą Kielecką starofrancuską. Dzięki odpowiednio długiemu procesowi produkcji, grubemu mieleniu oraz dodatkowi białego wina wyróżnia się ostrym ale szlachetnym ziołowym aromatem. To sprawia, że idealnie komponuje się z mięsami, serami oraz sałatkami. Ułożyliśmy menu dnia przygotowując różnorodne potrawy z dodatkiem musztardy.

Śniadanie z nutą musztardowego winegretu

Pożywne śniadanie to podstawa. Przygotuj kanapkę na chlebie pełnoziarnistym z serem kozim, plastrami buraczków i klasycznym sosem winegretem musztardowym.

Składniki do przygotowania sosu:

  • Musztarda Kielecka starofrancuska – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 0,5 łyżki
  • Ocet Kielecki – 0,5 łyżki
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz

Jak przygotować sos? Do miksera lub miski wlej musztardę, sok z cytryny oraz ocet. Zmiksuj lub wymieszaj do momentu połączenia się składników. Następnie, cały czas mieszając lub miksując, dolej oliwę do uzyskania jednolitej masy. Na koniec przypraw. Tak przygotowanym sosem skrop kanapkę.

Drugie śniadanie z dressingiem bazyliowym

Na drugie śniadanie polecamy lekką sałatkę z marchewką startą w pióra, czerwoną cebulą krojoną w krążki, roszponką oraz sezamem. Obowiązkowo z dodatkiem bazyliowego dressingu z orzechami nerkowca.

Składniki do przygotowania sosu:

  • Musztarda Kielecka starofrancuska – 2 łyżeczki
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • świeża bazylia, posiekana – 2 łyżki
  • orzechy nerkowca, posiekane – 2 łyżki

Dressing przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy włożyć posiekaną bazylię i orzechy do słoiczka, dodać ocet balsamiczny, musztardę i oliwę z oliwek. Następnie zamknij słoik i potrząsając nim wymieszaj składniki.

Takie śniadanie będzie nie tylko dawką witamin i minerałów, ale sporą porcją smacznej energii.

Obiad z marynatą rozmarynową

Dzięki użyciu Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej przygotujesz również doskonałe marynaty do mięs. Wypróbuj naszą marynatę rozmarynową do kurczaka. Do przyrządzenia zaprawy potrzebujesz:

  • Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej – 1-2 łyżek
  • 0,5 cytryny
  • 1 gałązkę rozmarynu
  • sól himalajską

Jak przygotować mięso?

Włóż umyty filet z piersi kurczaka do naczynia żaroodpornego. Skrop mięso sokiem z połówki cytryny. Natrzyj obficie Musztardą Kielecką starofrancuską, solą himalajską oraz rozmarynem. Mięso schłodź w lodówce minimum przez godzinę dla połączenia składników. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 – 45 min. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz świeżą sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych skropionych oliwą z oliwek.

Kolacja w tradycyjnym wydaniu

A jeśli masz ochotę na wieczorne biesiadowanie polecamy białą kiełbasę zapiekaną w musztardzie. Wystarczy wcześniej podsmażyć na patelni, pokrojoną na cienkie plasterki cebulę. Przełożyć ją na spód naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć naciętą kiełbasę posmarowaną z wierzchu Musztardą Kielecką starofrancuską. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-40 min. aż kiełbasa się zarumieni.

Można śmiało powiedzieć, że musztarda to dodatek „wielofunkcyjny”. Ma wiele zastosowań w kuchni i  niesamowicie podkreśla smak potraw – od tych podawanych na zimno, przez smażone i pieczone. Wystarczy zawsze mieć słoiczek w lodówce, aby ze zwykłego posiłku wyczarować aromatyczne danie.

Sugerowana cena: 2,59 zł brutto /190g