britta_ryz_dzikiKlasyczne potrawy ze Stanów Zjednoczonych nie zawsze kojarzą się z pożywną i korzystną dla zdrowia dietą. Jednak wprowadzając do swojej kuchni  Ryż dziki marki Britta sprawimy, że tradycyjne, amerykańskie menu już nigdy nie będzie kojarzyć nam się z niezdrowymi frytkami
i hamburgerami. Dzięki jego nietypowej nucie smakowej  wzbogacimy proste i szybkie dania, stając się prawdziwymi odkrywcami nowych kulinarnych terytoriów.

Przysmak pionierów

„Dziki ryż” to potoczna nazwa występującej na terenie Wielkich Jezior Północnoamerykańskich trawy wodnej, zwanej ostrudą, bądź zizanią. Jej charakteryzujące się brunatną barwą oraz wydłużonym kształtem nasiona stanowiły podstawę diety zamieszkujących tereny obecnej Ameryki Indian. Choć obecnie naturalnie występujący dziki ryż jest pod ochroną, to jego miłośnicy wciąż mogą delektować się wyjątkowym smakiem ciemnych ziaren, za sprawą rozległych plantacji w delcie rzeki Missisipi. Tym co odróżnia Ryż dziki marki Britta od odmian białych jest, poza samym wyglądem, bardzo nasycony i głęboki orzechowy aromat. Ponadto zapewni nam on zupełnie nowe wrażenia podczas degustacji, dzięki zaskakującej formie i fakturze samych ziarenek .

Amerykański diner w domu

Ryż dziki marki Britta w kilka chwil pokaże nam jak proste jest stworzenie kultowych dań północnoamerykańskich we własnej kuchni. Wystarczy garść ciemnych ziaren tego ryżu oraz drobno pokrojone mięso drobiowe z cebulą, papryką i selerem, aby powstała tradycyjna i niezwykle sycąca jambalaya. Równie doskonale sprawdzi się on jako składnik aromatycznego gumbo z owocami morza, a także dopełni pikantne skrzydełka Buffalo wings, z dodatkiem masła i pieprzu cayenne. Apetyczny duet upichcimy także łącząc dziki ryż z grillowanym sumem, który bez wątpienia należy do grona najpopularniejszych w Ameryce ryb słodkowodnych. Nie można zapomnieć o tym, że ryż to ulubiona pozycja w menu osób dbających o zdrowie. Dodając Ryż dziki marki Britta do sałatki z wędzonym łososiem, awokado i rukolą nie tylko zagwarantujemy sobie poszerzenie smakowych horyzontów, ale i dostrzeżemy potencjał tkwiący w prostych i znanych na co dzień kompozycjach.

Ryż dziki marki Britta to prawdziwie odżywczy specjał na miarę współczesnych pionierów, którzy każdego dnia poszukują nowych źródeł zdrowia i energii, niezbędnych do tego, by wciąż na nowo podbijać świat.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem cennych dla zdrowia produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz https://www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Produkt: Ryż dziki marki Britta

Gramatura : 4x 50 g

Cena detaliczna: ok. 12 zł

Więcej informacji udziela:

Katarzyna Korek

FlyPR

(+48) 730 121 885

(+48) 533 790 909

katarzyna.korek@flypr.pl

————————————————————————————————————————————–Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy – Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.

„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)

  1. Wiertnicza 70

02-952 Warszawa, Polska

tel. : 022 651 79 04 do 07

fax.: 022 651 79 09

e-mail: sawex@sawexpl.com