Wakacje w pełni! To dobry czas, aby wrócić do kulinarnych wspomnień z wakacji spędzanych u babci. Tradycyjne kluski leniwe i słodkie ciasto ucierane na pewno wielu osobom kojarzą się z tym wspaniałym czasem.

Proste kluski z sera białego to przysmak niejednego dziecka i pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny na leniwą niedzielę. A co na podwieczorek? Równie nieskomplikowane ciasto ucierane. Oba przepisy wzbogaciliśmy o słodką, soczystą śliwkę kalifornijską, dzięki której te klasyczne potrawy nabiorą wyrazistego charakteru. Cieszmy się i dzielmy tradycyjnymi smakami lata z najbliższymi!

Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi

4 porcje

 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500g twarogu tłustego
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem,  dodaj mąkę,  jajka i sól, wymieszaj. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do wyrobionego ciasta, wymieszaj. Masę przełóż na podsypany mąką blat. Do ciasta, które jest luźne nie dawaj więcej mąki, cisto ma być mało zwarte, wtedy leniwe będą delikatne. Na podsypanym mąką blacie formuj ruloniki, krój je jak kopytka. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną w tym czasie w rondelku roztop masło.

Pierogi leniwe podawaj polane masłem, można je ozdobić miętą.

Ciasto ucierane ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

16 porcji

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 150g masła
  • 80 ml mleka
  • 3 jaja
  • 1 duże jabłko
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • bułka tarta do obsypania formy

Przygotowanie:

Masło roztop w rondelku na średnim ogniu. W misce zmiksuj ze sobą cukier wraz z jajkami. Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia. Połącz wszystko w jednolitą masę i wylej na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Na wierzchu ułóż połówki śliwek kalifornijskich i kawałki jabłek. Ciasto piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.