Każdy z nas okres Świąt Bożego Narodzenia kojarzy z rodzinną atmosferą, radością obdarowywania bliskich, a także możliwością odpoczynku. Jest to również idealny czas na walkę z zimową chandrą i wzmocnienie swojej odporności. Wcale nie trzeba pamiętać o lekach czy spędzać mroźne dni w domu, wystarczy w świąteczny wieczór zaparzyć herbatę z dodatkami, dzięki którym urozmaicimy smak i aromat naparu, a także rozgrzejemy się i uzupełnimy niedobory witamin.

Intensywny rozmaryn

  • Herbata Earl Grey Ahmad Tea London
  • Gałązka rozmarynu
  • Szczypta czerwonego pieprzu
  • Pół plasterka grejpfruta i cytryny
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • Łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Rozgnieć w moździerzu czerwony pieprz i przesyp do kubka. Następnie włóż do niego także rozmaryn i torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Zalej wodą o temperaturze około 90 stopni. Dodaj grejpfruta i cytrynę, dolej syrop malinowy. Jeśli herbata jest za gorzka, dodaj łyżeczkę miodu.

Rozmaryn pobudza metabolizm, dlatego herbatę można zaparzyć w dzbanku i podać podczas Świat, w trakcie których na naszych stołach pojawia się wiele ciężkostrawnych potraw.

Aromatyczne jabłko

  • Herbata English Breakfast Ahmad Tea London
  • Plasterek jabłka
  • Jabłka prażone w słoiku – 1 łyżeczka
  • Suszona żurawina – 1 łyżeczka
  • Goździki – 1łyżeczka
  • Szczypta cynamonu
  • 1 anyżowa gwiazdka

Rozdrobnij goździki i gwiazdkę anyżu w moździerzu. Połącz z mielonym cynamonem. Następnie przesyp do małego rondelka i zalej 50 ml wody. Gotuj przez 4 minuty. Zaparz ¾ kubka herbaty English Breakfast Ahmad Tea London, po 3 minutach dodaj żurawinę i prażone jabłka. Przelej do herbaty przez sitko wywar z przypraw korzennych. Herbatę ozdób plasterkiem jabłka.

Jabłka zawarte w herbacie nie tylko wspaniale smakują, ale również zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

 

Śliwkowa rozkosz

  • Herbata English Tea No. 1 Ahmad Tea London
  • Szczypta cynamonu
  • Suszone śliwki kalifornijskie – 2 szt.
  • Powidła śliwkowe – 1łyżeczka
  • Czekolada gorzka 60%

Parz herbatę English Tea No. 1 Ahmad Tea London z dodatkiem cynamonu przez 4 minuty. Do oddzielnego kubka włóż powidła i suszone śliwki. Zalej przygotowanym wywarem (można przelać przez drobne sitko ). Zetrzyj ¼ czekolady i posyp herbatę.

Dodając suszone śliwki do herbaty nie trzeba liczyć kalorii. Dodatkowo dostarczą one naszemu organizmowi sporej dawki witaminy A, która jest niezbędna w procesie widzenia i poprawia wygląd skóry.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl