Latem w miejsce ciężkich i słodkich ciast wolimy desery owocowe. Zamiast sięgać po gotowe produkty, warto taki przysmak przygotować samemu. Szczególnie, jeśli użyjemy śmietany deserowej Piątnica, z którą kulinarna przygoda po prostu nie może się nie udać.

Wiśnie, maliny, jagody, śliwki – latem świeże owoce krzyczą do nas z każdego straganu. Warto wykorzystać je do kulinarnych eksperymentów i przygotować puszysty deser, który urozmaici letni podwieczorek. Wbrew powszechnej opinii, jego przygotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczą dobre chęci, trochę wolnego czasu, kilka podstawowych składników oraz dobrej jakości śmietana. Do wypieków i deserów OSM Piątnica poleca śmietanę 36% oraz śmietankę 30%.

Gęsta i słodka śmietana 36% doskonale sprawdzi się jako baza deserów i kremów. Dzięki zwartej konsystencji sprawnie i efektownie można nią udekorować ulubione ciasto. Z kolei do ubijania Piątnica poleca płynną Śmietankę 30%. Ubija ją się niezwykle szybko, a powstała po ubiciu aksamitna baza o zwartej strukturze jest wręcz idealna do przekładania ulubionych wypieków.

Śmietanę deserową Piątnicy można wykorzystać do przygotowania tortu kawowego z wiśniami lub włoskiej panna cotty. Ubita i wymieszana z serem mascarpone stworzy puszysty krem, który wystarczy wyłożyć na kruchą tartę i przykryć soczystymi truskawkami. Na jej bazie można przygotować także delikatny, czekoladowy mus, który ozdobiony sezonowymi owocami – malinami, jagodami lub wiśniami – sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie jako słodki deser dla gości.

Przed ubijaniem śmietana powinna być mocno schłodzona. Najlepiej schłodzić również naczynie, w którym będzie ubijana.

Śmietana 36% Piątnicy dostępna jest w opakowaniu 200 g w cenie 2,30 zł. Śmietanka 30% występuje w ekonomicznym kubku 400 g w cenie 3,95 zł.

OSM Piątnica