To podobno niej angielscy lotnicy zawdzięczali podczas wojny swoją niezwykłą skuteczność w namierzaniu samolotów wroga. Plotka głosiła bowiem, że poprawia wzrok. Choć mit ten został niedawno obalony, nie sposób odmówić jej mnóstwa innych właściwości zdrowotnych. O czym mowa? Oczywiście o marchewce!

Chociaż spożywanie marchewki w dużych ilościach nie umożliwi nam widzenia w ciemności, to jednak zawarty w niej beta-karoten pomaga w wytwarzaniu witaminy A, która wspiera konwersję światła na sygnały wzrokowe, co w konsekwencji faktycznie ułatwia widzenie nawet w słabym oświetleniu. Trudno oczekiwać, że po zjedzeniu jednej marchewki będziemy widzieć niczym Superman, nie sposób jednak przejść obojętnie obok bogactwa witamin zawartych w tym niepozornym warzywie. Marchew zawiera bowiem witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP,  jak również wapń, magnez, sód i potas. Wspomniany wcześnie beta-karoten, ma także właściwości antynowotworowe, a gotowana marchewka wykazuje aktywność antyoksydacyjną, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki i opóźnia efekty starzenia. Nic, tylko jeść karotki!

 

Babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 70 ml wody

Lukier:

  • 1 białko jaja
  • 150 g cukru

Dekoracja:

  • kilka orzechów włoskich Bakalland
  • kilka rodzynek Bakalland
  • kilka pistacji Bakalland

Na początku przygotowujemy formę do muffinek i papilotki i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do mieszanki do wypieku babeczek dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Następnie, przekładamy ją do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie bakalie siekamy na drobniejsze kawałki. Białko z przesianym cukrem pudrem miksujemy na wolnych obrotach. Po około 10 minutach ucierania powinniśmy otrzymać lukier królewski. Wystudzone babeczki oblewamy lukrem i obsypujemy posiekanym bakaliami.

Taki deser z pewnością sprawi, że poczujemy się jak na dworze królewskim! I to bez wychodzenia z domu. 🙂

 

Kaszubskie orzechy z marchwi

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g marchwi
  • 100 g mąki plus 15 g na dodanie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant Delecta

Nadzienie:

  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland

Marchew lubi czasami polecieć sobie w… kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928 roku, kiedy wypiekali je zarówno ci ubożsi, jak i ci zamożni.

Od czego zacząć ich przygotowanie? Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy marchew (nie odciskając soku), łączymy ją z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Dodajemy pozostałe 15 g mąki i mieszamy z ciastem. Dzielimy ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy zgrabną kulkę. Wkładamy do środka żurawinę, zamykamy i obtaczamy w mące. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy 10 minut w 180°C , potem 15 minut w 160 stopniach. Gdy po wszystkim kulki ostygną, można je serwować gościom.

 

Marchwiaki z makiem

Składniki:

Ciasto:

  • 180 ml mleka
  • 410 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła

Farsz:

  • 2 starte marchewki
  • 2 łyżki mielonego maku Bakalland
  • 1 opakowanieskórki z pomarańczy Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 starte goździki
  • 2 łyżki miodu

Do smarowania:

  • 1 jajo

Marchwiaki z makiem to kolejny po kaszubskich orzechach produkt regionalny, tym z miejscowości Kąkolewnica. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Dawniej, gospodynie piekły je z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.

Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem. Mieszamy i formujemy ciasto i następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie. Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut. Marchwiak gotowy!

 

Piernik z marchwi

Składniki:

  • 1 opakowanie Piernika Duża Blacha Delecta
  • 3 jaja
  • 175 ml wody
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki marchwi startej na małych oczkach, odciśniętej z nadmiaru soku
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 50 g rodzynek Bakalland
  • cukier puder

Kolejny przepis udowadnia, że piernik można wykorzystać nie tylko od święta.

Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem miksujemy z wodą, jajami i margaryną. Pod koniec miksowania dodajemy marchew, migdały i rodzynki – całość dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy najpierw przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie 30 minut w 180°C. Gotowy, wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem. Zdrowo i smacznie, mniam!

 

Muffinki marchewkowe z kremem mango-kokosowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml wody
  • 150 ml oleju

Nadzienie:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 100 g daktyli Bakalland
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 100 g wiórków kokosowych Bakalland

Muffinki marchewkowe z kremem mango-kokosowym to już ostatnia warzywno-deserowa wariacja.

Jak zawsze, na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego mieszamy z jajami, olejem i wodą na gładką masę. Ciasto rozlewamy do foremek, do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Mango obieramy i blendujemy na mus. Wiórki mielimy na gładką pastę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, a następnie dodajemy zmiksowane mango i wiórki kokosowe. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do około 36°C i wąskim strumieniem dodajemy do kremówki, cały czas miksując. Krem wstawiamy do lodówki do stężenia na pół godziny. Na upieczone i wystudzone babeczki za pomocą szprycy nakładamy krem. Wierzch każdej z muffinki wykańczami kawałkami daktyli.