„Piękno leży w prostocie” – ta ponadczasowa esencja doskonałości ma w sobie wiele prawdy. Jednak nie wszystko, co proste, zasługuje na uznanie. Aby osiągnąć idealną równowagę, potrzebne są: styl, harmonia, niepodważalny balans składników oraz uniwersalność. Wtedy piękno doceniane jest przez „wielu”, a wspólne jego doświadczanie staje się elementem integracji.

Takie właśnie są drinki Copa Finlandia – siedem zupełnie odmiennych kompozycji, które jednak łączy tak wiele. Koktajle Copa Finlandia dają nam możliwość bawienia się smakami. Jednocześnie pozwalają zachować jedną formułę oraz jedną formę, od lat kojarzoną
z toastem, celebrowaniem chwil oraz dobrą zabawą ze znajomymi. Jednym słowem: życiem niezwyczajnym!

Idea jest bardzo prosta. Jednak to dobór składników oraz sposób ich serwowania czyni
z pozornie zwyczajnego koktajlu, kompozycję, która zachwyci nasze zmysły.

W czym ukryte jest drugie dno Copy?

LÓD – DUSZA KOKTAJLU

Współcześnie lód to bardzo niedoceniany składnik. Jeszcze zaledwie 200 lat temu był towarem niezwykle luksusowym i najdroższym ze wszystkich elementów koktajlu. Pozyskiwanie lodu było niezwykle pracochłonne, ponieważ wycinano go z wielkich bloków lodowych, które pierwotnie pokrywały zamarznięte jeziora. Przez lata ewoluował do formy zgrabnych kostek, wybieranych regularnie z kostkarki.

Lód sprzed 200 lat był krystalicznie czysty, a w jego strukturze nie znajdowało się powietrze. Rozpuszczał się bardzo wolno. W minimalnym stopniu rozcieńczał napoje i zachowywał nieskazitelny wygląd. Był dekoracją sam w sobie. Proces tworzenia takiej bryły był długi. Woda na skutek nieustannego przepływu i rotacji zamarzała powoli tylko z jednej strony, zmieniając się z godziny na godzinę w coraz większy, krystalicznie czysty blok.

Obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Lód, który możemy zamrozić w foremce w domu lub ten, który produkuje większość kostkarek, zamarza z zewnątrz do środka, blokując powietrzu możliwość ujścia.

Lód przygotowywany w taki sposób często jest mleczno biały. Jego rozpuszczalność jest zdecydowanie większa od tej, która cechuje lód powstający w naturalnych warunkach. Jednak dzięki upowszechnieniu dostępności, przeróżne jego formy – kruszony, golony, tłuczony – stały się inspiracją dla nowych koktajli, na które stać jest każdego.

GARNISZ

Zgodnie z pierwszą definicją, opublikowaną w jednym z nowojorskich czasopism w 1806 roku, koktajl to napój sporządzony z mocnego alkoholu, wody, cukru i kropli żołądkowych, zwanych bittersami. Formuła ta nosiła nazwę Bittered Sling, a drinki przygotowane na jej podstawie, dekorowane były najczęściej skórkami cytrusowymi. Pierwotna formuła ewoluowała wraz z pojawianiem się na rynku nowych produktów, zarówno alkoholu, przypraw, dostępnych owoców, a także pojawiających się po­mysłów. Zmieniały się receptury i wygląd koktajli, który nagle zaczął odgrywać najważniejszą rolę.

Dzisiaj koktajl kojarzy nam się ze szklanką wypełnioną owocowym musem, przyozdobioną tropikalnymi owocami, a dekoracje zaczęły stanowić osobny temat, który stracił związek z samym koktajlem. Czy możliwe jest, aby przysłowiowe jabłko upadło tak daleko od jabłoni? Sytuacja ta zaprzecza pierwotnej funkcji garniszu, który przede wszystkim powinien oddziaływać na nasze zmysły. Niezależnie od tego, jakim kluczem będziemy garnisz dobierać, powinien on odwzorowywać smak koktajlu lub stanowić element dobrze wiążący się ze składowymi. Ważne, aby był spójny z naturą całej kompozycji.

Przykładem może być smak, który jest mniej wrażliwy niż węch. Żeby zatem smak podkreślić, powinno się dobrze skomponować dekorację. Wybierając odpowiedni zestaw, można kierować się sezonowymi akcentami, kolorem lub zbieżnością składników, np. w lato sięgnąć po świeże, soczyste i pełne kolorów owoce, zimą – po brunatno-miodowe barwy, korzenne przyprawy i suszone cytrusy, odkrywające przed nami zupełnie inny świat aromatów.

Przykładem jest połączenie Finlandia® Grapefruit Vodka z tonikiem, gdzie garnisz w postaci plastra grejpfruta łączy się perfekcyjnie z wiodącym smakiem. Inną, ale równie trafną, propozycją może być gałązka rozmarynu, który zbuduje ziołowy bukiet wokół cytrusowej, świeżej kompozycji.

Kluczowe zatem jest, aby „dekoracja” stanowiła integralną część koktajlu.

METODA

Istnieje wiele metod i sposobów łączenia smaków. Znaczenie ma stopień rozcieńczenia, schłodzenia, a nawet napowietrzenia koktajlu. To sprawia, że łącząc takie same składniki, otrzymujemy inne produkty.

SZEJKOWANIE

Używając szejkera i wstrząsając wszystkie składniki z lodem, otrzymujemy wymieszaną kompozycję, któ­rej temperatura jest bliska 0o Celsjusza. Struktura przeplata się w niej z pęcherzykami powietrza. Skutkiem jest rześki, delikatny smak.

BUDOWANIE

Kiedy te same składniki wlejemy do szklanki, uzupełniamy lodem i delikatnie zamieszamy, rozcieńczenie będzie dużo mniejsze, schłodzenie zatrzyma się blisko temperatury 7o Celsjusza, napowietrzenie natomiast zniknie całkowicie. W efekcie otrzymamy wyraźny i w pewien sposób agresywny w smaku koktajl, który chociaż bazuje na tych samych składnikach, co poprzedni, będzie miał zupełnie inną naturę, inaczej odbieraną przez nasze zmysły.Cover Foto Piękno leży w prostocie_1 strona Piękno leży w prostocie 1 Piękno leży w prostocie 2 Piękno leży w prostocie 3 Piękno leży w prostocie 4

Mieszanie jest jedną z najstarszych metod, której urok tkwi w prostocie. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie są potrzebne przy niej żadne specja­listyczne narzędzia. Jest szybka, łatwa i przyjemna. Gwarantuje powtarzalność smaku nawet przy większej ilości przygotowywanych koktajli.

Copa Finlandia – proste w przygotowaniu i piękne.

Żyj niezwyczajnie. Pij odpowiedzialnie. www.pijodpowiedzialnie.pl www.finlandia.com