Boże Narodzenie pachnie piernikami. O wyjątkowości tych ciast i ciasteczek decyduje mieszanka egzotycznych, słodkich i pikantnych przypraw. Ten świąteczny smak i aromat Galeo zamknęło w gotowej przyprawie do piernika.

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez aromatycznego piernika. Już na początku grudnia w naszych domach zaczynają gościć również małe pierniczki w zabawnych kształtach. Jedne są miękkie i wilgotne, inne kruche – oblane czekoladą, polukrowane lub z nadzieniem. Łączy je jedno – korzenne przyprawy, w których przelatają się słodkie i pikantne nuty. Ognistego temperamentu najłatwiej nadać im sięgając po gotową kompozycję, taką jak przyprawa do piernika Galeo.

W kompozycji Galeo znajdziemy słodkie goździki, cynamon, gałkę muszkatołową oraz kardamon zwany królową przypraw. Przyprawom tym nie brakuje im jednak również wyrazistości. Natomiast za lekko ostry smak gotowego ciasta odpowiadają czarny pieprz, imbir oraz ziele angielskie, o którym mówi się, że samo smakuje jak mieszanka różnych przypraw. Łyżka przyprawy do piernika Galeo wystarcza na ciasto z ok. 0,25 kg mąki, chociaż, zgodnie z upodobaniem, można przyrządzić również wypieki o intensywniejszym korzennym smaku i zapachu.

Przyprawę do piernika Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.

***

Przyprawa do piernika to mieszanka o charakterystycznym, słodko-korzennym smaku i aromacie. Jest doskonałym dodatkiem do ciast i ciasteczek, a nawet sosów do mięsa czy ryb.
Składniki: mąka pszenna, cynamon, cukier, imbir, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie, pieprz czarny.
Masa netto: 20 g
Cena: ok. 1,29 zł

***

Piernik bakaliowy

Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki oleju
• 3 jajka
• 200 g śliwek kalifornijskich
• 70 g orzechów
• 50 g rodzynek
• ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
• polewa czekoladowa do posmarowania
• 1 łyżeczka ciemnego kakao
• 1 łyżka przyprawy do piernika Galeo
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej Galeo

Przygotowanie:
Śliwki i orzechy drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Długą, wąską formę posmarować tłuszczem. Wlać ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 200°C. Po ostygnięciu posmarować polewą czekoladową.
Czas przygotowania: ok. 15 minut, czas pieczenia: ok. 1h

Koszt: ok. 19 zł