Jak wynika z badań[1] ponad 96% Polaków regularnie spożywa pizzę, jednak jedynie 20% przygotowuje ją samodzielnie. Najbardziej lubimy pizzę z dodatkiem sera, sosu pomidorowego, pieczarek i szynki, chociaż dużą popularnością cieszą się również salami, kurczak, cebula i pomidory. Coraz częściej organizowane są w Polsce festiwale i spotkania, dedykowane tej tradycyjnej włoskiej potrawie. 9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy, w który zaangażowała się ogromna liczba restauracji i szefów kuchni. Jeżeli nie skorzystaliśmy z ich bogatej oferty, wciąż mamy szansę, aby uroczyście uczcić imieniny Pizzy! Jak to możliwe?

Pizza – krótka historia popularności

Pierwsze wzmianki o pizzy pojawiły się w średniowieczu i najdelikatniej mówiąc nie przynosiły jej chluby i pozytywnych opinii. Początkowo bowiem, pizza utożsamiana była z ubogą warstwą społeczeństwa i  traktowana jako pożywienie gorszej jakości. Pozytywnego charakteru nadała jej dopiero włoska królowa Małgorzata Sabaudzka, od której imienia pochodzi prawdopodobnie najpopularniejsza i najbardziej znana na świecie pizza – Margherita. W okresie swych rządów (XIX w.) zapragnęła skosztować tej potrawy i uczyniła z niej symbol Włoch. W skład specjalnie przygotowanej, królewskiej pizzy wchodziły bowiem: bazylia, ser mozarella i pomidory czyli składniki, których kolorystyka bezpośrednio nawiązywała do włoskiej flagi. Z czasem pizza całkowicie pozbyła się złej sławy i zdobyła rozgłos nie tylko w południowej części Europy (pierwsza „oficjalna”, polska pizzeria powstała w 1975 r. w Słupsku). Dziś stanowi podstawowe menu wielu restauracji na Starym Kontynencie, a jej popularność ciągle rośnie. Obecnie, najwięcej pizzy spożywają Norwegowie – statystyczny mieszkaniec tego kraju zjada jej blisko 5,4 kg rocznie, natomiast na drugim miejscu plasują się nasi zachodni sąsiedzi – Niemcy.

Nic zatem dziwnego, że pizza stała się swoistym elementem folkloru europejskiego, a coraz częściej organizowane są specjalne spotkania jej poświęcone, które cieszą się olbrzymim zainteresowaniem smakoszy z całego świata.

 

Festiwal pizzy w Twoim domu

Polacy coraz częściej decydują się na zorganizowanie własnego, domowego „festiwalu” pizzy, na którym wraz z przyjaciółmi przyrządzają wyjątkowe propozycje oraz wymieniają się oryginalnymi połączeniami smakowymi. Chociaż samodzielne wykonanie pizzy wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu niż w przypadku skorzystania z oferty restauracji, rozwiązanie to posiada wiele istotnych korzyści. Sami możemy decydować o połączeniach smakowych, własnoręcznie wybieramy najlepsze składniki i eliminujemy ryzyko, że w naszej ulubionej restauracji zabraknie dla nas wolnego stolika – co wielu z nas przydarzyło się podczas obchodzonego niedawno Międzynarodowego Dnia Pizzy.

 

Doskonała pizza, czyli jaka?

Dobór ulubionych składników nie stanowi najważniejszego elementu, który decyduje o jakości przygotowywanej pizzy. Ich wybór uzależniony jest przecież od naszych indywidualnych upodobań, a podczas wspólnych wypieków każdy z nas może umieścić na pizzy swoje ulubione dodatki. Sekret kulinarnego sukcesu tkwi w przygotowaniu odpowiedniego ciasta. Aby uzyskało właściwy aromat i konsystencję należy je ugniatać do momentu aż stanie się elastyczne. Obecność drożdży sprawia, że po uformowaniu powinniśmy odstawić nasze ciasto do wyrośnięcia na około 30-60 minut (w temperaturze pokojowej). Kolejnym, istotnym elementem są odpowiednie warunki wypieku. Pamiętajmy o podstawowej zasadzie, którą warto wprowadzić podczas przygotowywania tej potrawy – pizzę powinniśmy piec stosunkowo krótko (6-10 minut), jednak w wysokiej temperaturze.

Jeśli jesteśmy jej wielkimi miłośnikami i najczęściej przygotowujemy ją sami w domu, warto wyposażyć swoja kuchnię w urządzenie, które zagwarantuje jednolite rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni przygotowywanego dania. Umożliwi nam to np. piekarnik z funkcją Pizza (dostępną m.in. w modelu IFW 6841 JH BL Indesit), która pozwala osiągnąć wymaganą temperaturę pieczenia oraz sprawia, że ciepło rozkłada się równomiernie. Dzięki czemu otrzymujemy idealnie przygotowaną potrawę – dobrze wypieczoną w środku i chrupiącą na wierzchu.

Jednak niezależnie od tego, czy własnoręcznie przygotowana pizza spełni nasze wymagania i oczekiwania, najważniejsze jest doborowe towarzystwo obecne podczas naszego domowego festiwalu pizzy. W ostatecznym rozrachunku nie chodzi przecież o to, kto z nas preferuje kukurydzę, a kto nie wyobraża sobie pizzy bez dodatku czerwonej papryki i oliwek. Liczy się  dobra zabawa i wspólne spędzanie czasu w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny.

[1] Raport Instytutu Badań Pollster, http://pollster.pl/infografiki/dzien_pizzy_2017.pdf