Świetnie współgra z różnymi składnikami – od owoców po mięsa. Dania, których jest bazą, można przygotować błyskawicznie. Wyśmienicie smakuje w każdej postaci: na ciepło, zimno, w wersji słodkiej i wytrawnej. Latem ciasto francuskie FRoSTY to doskonały pomysł na szybkie desery i przystawki.

Przygotowanie ciasta francuskiego według tradycyjnej receptury jest zajęciem żmudnym i pracochłonnym, wymaga bowiem cierpliwego rozwałkowywania ciasta, warstwa po warstwie. Dlatego dla tych, którzy w kuchni cenią proste rozwiązania, jest Ciasto francuskie FRoSTY – zamrożone i gotowe do pieczenia.

Przygotowywane jestna bazie starannie dobranych składników, dzięki czemu jest niebywale kruche i delikatne. W swoim składzie nie zawiera wzmacniaczy smaku (m.in. glutaminianu sodu), barwników, aromatów, skrobi modyfikowanej ani tłuszczów utwardzonych.

W każdym opakowaniu Ciasta francuskiego FRoSTY znajduje się 6 prostokątnych i zamrożonych kawałków. To wygodne rozwiązanie, które pozwala na rozmrożenie i wykorzystanie dokładnie takiej ilości ciasta, jakiej w danej chwili potrzebujemy. A użyć go można na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdza się jako baza tart, quiche’ów, nadziewanych rogalików i pierożków oraz mnóstwa innych słodkich i słonych przekąsek. Latem Ciasto francuskie od FRoSTY znakomicie smakuje zwłaszcza w towarzystwie nadzienia ze świeżych, sezonowych owoców i ich przetworów.

FRoSTA poleca sprawdzone przepisy na letnie desery z Ciastem francuskim i owocami:

Babeczki z ciasta francuskiego

Składniki:
1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTY
0,5 kg świeżych jagód
250 g śmietanki 30%
50 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Foremki do babeczek wylep ciastem, posmaruj rozmąconym jajkiem.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj jogurt.
  5. Babeczki wyjmij z piekarnika, wystudź i wypełnij kremem. Na wierzchu ułóż jagody.

Letnia tarta z truskawkami

Składniki:
1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTY
0,5 kg świeżych truskawek
250 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Ciasto lekko rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty i posmaruj rozmąconym jajkiem.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z mascarpone i trzema łyżkami cukru pudru, dodaj jogurt.
  5. Tartę wyjmij z piekarnika, wystudź i wypełnij kremem. Na wierzchu ułóż truskawki (możesz też użyć innych sezonowych owoców).

Ciasto francuskie dostępne jest w sklepach w cenie 6 zł / 450 g (6 porcji).

Więcej informacji na temat produktów FRoSTY oraz inspirujące przepisy kulinarne można znaleźć na stronach www.frosta.pl oraz www.facebook.com/frosta.polska.

frosta_ciasto_francuskie_OUT_Q