Składniki:

  • 170g białego sera (najlepszy tłusty)
  • 30g startego żółtego sera
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki Pasteny – pasty z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!
  • 200g mąki pszennej (plus ok.20 do podsypania)
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 jajko do posmarowania (można pominąć)
  • sól, pieprz

Krok po kroku:

Żółty ser ścieramy na drobnej tarce. Biały ser rozgniatamy za pomocą widelca i dodajemy do niego miękkie masło. Następnie dodajemy resztę składników (żółty ser, mąkę, Pastenę OLE! i zioła). Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy kulę. Wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie (na oprószonym mąką blacie) rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5mm-1cm.

Wykrawamy ciasteczka, układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem
(nie musimy) i lekko nakłuwamy (ciasteczka potrafią nierówno rosnąć w górę). Pieczemy przez
ok.15-20min w 190 stopniach.

Gotowe!

Więcej na: www.wole-ole.pl