Aromatyczne drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi pyszną masą makową z dodatkiem dużej ilości chrupiących bakalii, rodzynek, skórki pomarańczowej… Makowiec to idealne, świąteczne ciasto przygotowywane najczęściej w przeddzień Wigilii, bez którego nie można sobie wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Według tradycji chrześcijańskiej, mak – jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion- jest symbolem płodności, urodzaju i spokojnego snu, dlatego potrawy z makiem na wigilijnym stole mają zapewnić nam szczęście i powodzenie w nadchodzącym nowym roku.

Polecamy prosty, sprawdzony przepis na najsmaczniejsze, zdrowe, bo bakaliowe- świąteczne ciasto, którego sekret tkwi w najważniejszym składniku- bezglutenowej masie makowej HELIO. To bestsellerowy produkt marki, tworzony zgodnie z tradycyjną recepturą bez konserwantów i bez glutenu, który zawiera najlepszy gatunek maku oraz dobrze zbilansowane proporcje bakalii – rodzynek i skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO jest odpowiednio słodka, aromatyczna i charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Ponadto, nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku- jest od razu gotowym nadzieniem do ciasta i to już z dodatkiem bakalii, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę dla makowców.

TRADYCYJNA STRUCLA MAKOWA

SKŁADNIKI:

Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej

Masa makowa: puszka bezglutenowej masy makowej HELIO

Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder (pół szklanki do jednej szklanki w zależności od upodobań)

Dekoracja: skórki pomarańczowe HELIO lub inne bakalie HELIO

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru oraz 1 cukier waniliowy, następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko, na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na 10 minut. W kolejnym kroku, należy dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, następnie masą makową HELIO należy posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować  roztrzepanym białkiem, następnie wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym) oraz udekorować skórkami pomarańczowymi HELIO.

Każdy powinien skosztować pysznej strucli z masą makową HELIO, by poczuć magię świąt! Po więcej inspirujących przepisów- zapraszamy na kanał HELIO- Bakaliowe klimaty na Youtube.com