Wiatr dmie w szyby, deszcz zacina pod niepokojącym kątem, i na domiar złego jest już ciemno, choć przecież dopiero 18ta. Mimo, że w dużym mieście niemal na każdym rogu napijemy się kawy lub herbaty, nawet najbliżej położona kawiarnia jest w taki dzień odrobinę za daleko. Nic nie szkodzi – zaparzony w domu gorący napój nie tylko zachwyci kubki smakowe, ale i wypełni cudownym zapachem cały dom. Doradzamy, jak się przygotować na jesień, aby w każdej chwili móc przyrządzić w domowym zaciszu rozgrzewające napoje w jesiennym klimacie.

Idealna jesienna chai latte

Jest kilka korzennych przypraw, które doskonale uzupełniają smak czarnej herbaty, wzbogacając ją zarówno o korzyści dla ciała, jak i wyjątkowy smak. Jedną z nich jest kardamon – niepozorne, zielonkawe ziarenka, słynące z pozytywnego wpływu na żołądek i pobudzania trawienia. Ich intensywny, egzotyczny aromat pomaga złagodzić ataki astmy, a także kaszel spowodowany przeziębieniem. Jeśli oprócz tego doskwiera nam zatkany nos, zapach kardamonu sprawi, że już wkrótce oddychać będziemy pełną piersią.

Kardamon można samodzielnie pokruszyć w moździerzu i zmielony dodać do dzbanka z herbatą. Jednak gdy jesienna chandra lub choroba odebrały nam siły, z pomocą przychodzi herbata w torebkach z kruszonym kardamonem w idealnych proporcjach. Tak przygotowany napój można spożywać zamiast zwykłej herbaty lub kawy, albo wykorzystać go jako bazę dla idealnej chai latte.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • 6 torebek herbaty Cardamon Tea Ahmad Tea London
  • łyżeczka startego lub pokrojonego w plastry imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki ulubionego mleka (także roślinnego)

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondelku wymieszaj wodę, miód, imbir i anyż. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na nim napar na 10 minut.
  • Dorzuć do wywaru herbatę i poczekaj, aż się zaparzy (ok. 3-5 minut).
  • Całość przecedź, odławiając imbir, anyż i torebki herbaty. Dodaj mleko i ponownie zagrzej w rondelku. Rozlej do wysokich szklanek. Smacznego!

Płynna szarlotka

Inną kompozycją smakowo-zapachową, która nieodmiennie kojarzy się z nadejściem jesieni, jest połączenie jabłek i cynamonu. Jeśli marzymy o domu wypełnionym kojącym aromatem ciepłej szarlotki, możemy skorzystać zarówno z gotowych herbat aromatyzowanych w torebkach (jak np. Cinnamon Haze Ahmad Tea London), jak i spróbować samemu przyrządzić swoiste „ciasto w kubku”. Cynamon słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających. Jego smak komplementuje słodycz wszelkiego rodzaju owoców, jednak to w połączeniu z jabłkiem staje się jednym z najpiękniejszych zapachów jesieni. Nie może go zabraknąć wśród twoich przypraw!

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 torebki herbaty Apple Refresh Ahmad Tea London
  • 4 łyżki brązowego cukru lub odpowiednika (słodzik, stevia)
  • 1 jabłko pokrojone w plasterki
  • Szczypta goździków
  • Laska cynamonu (plus więcej do dekoracji)

Przygotowanie:

  • W rondelku zagotuj wodę z dodatkiem goździków i cynamonu. Zdejmij z gazu, dodaj torebki z herbatą, szczelnie przykryj i odstaw na kilka minut do zaparzenia.
  • Posłodź napar według uznania.
  • Na dnie kubka lub szklanki umieść cienkie plasterki jabłka, następnie zalej je wywarem. Możesz przystroić napój dodatkową laską cynamonu. Smacznego!

Pożegnanie lata

Pozostając w klimacie domowych wypieków, jeśli ud ało ci się zamknąć w słoikach odrobinę lata w postaci soczystych owoców, będą one równie przydatne podczas przyrządzania rozgrzewającej herbaty, jak pieczenia ciasta z kruszonką. Jeśli nie zdołałeś zrobić własnych przetworów, zaopatrz się w dobrej jakości dżemy, np. z owoców leśnych. One też lubią towarzystwo herbaty! Przyprawiony wanilią napar w połączeniu ze słodyczą malin i jeżyn stworzy istny poemat w kubku.

Składniki:

  • 3 torebki herbaty Vanilla Tranquility Ahmad Tea London
  • 2 szklanki wrzątku
  • 6-8 łyżek dżemu z owoców leśnych lub jeżyn
  • Opcjonalnie świeże lub mrożone owoce (ok. 200g)
  • Cukier do smaku
  • Garść liści świeżej mięty

Przygotowanie:

  • Herbatę zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia.
  • Jeśli używasz świeżych lub mrożonych owoców, przetrzyj je na drobnym sicie, aby do herbaty trafił wyłącznie mus. Podobnie możesz postąpić z gęstym dżemem.
  • Połącz herbatę z owocami i/lub dżemem i dodaj cukru wg uznania.
  • Napój udekorować możesz listkami świeżej mięty.