Ciastka czekoladowe, muffinki, sernik – trudno wyobrazić sobie domówkę bez kilku słodkości na stole. Chcesz zaskoczyć gości oryginalnymi i jednocześnie zdrowymi łakociami? Poznaj niebanalne inspiracje oraz przepisy na słodkie i pyszne przekąski.

Aż 91 proc. Polaków przyznaje się do zakupu słodyczy, a 40 proc. konsumentów zjada coś słodkiego co najmniej pięć razy w tygodniu – wynika z badań przeprowadzonych przez międzynarodową firmę audytową KPMG Rynek słodyczy w Polsce. Edycja 2014. Ze względu na dużą popularność tego rodzaju produktów w Polsce, trudno wyobrazić sobie domówkę bez obecności pysznych łakoci. Jak urozmaicić imprezowy jadłospis o oryginalne i słodkie smaki?

Wśród przekąsek serwowanych na domówce powinno znaleźć się kilka słodkich wariantów. Zamiast klasycznego sernika warto pokusić się o niecodzienne, lecz proste w wykonaniu przepisy. Pyszne rozwiązania skrywają produkty, które z pozoru mogą nie pasować w wersji na słodko, np. wrapy, kasza jaglana czy tofukomentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.Najlepszy efekt można osiągnąć poprzez oryginalne łącznie, z pozoru niepasujących do siebie składników. Jakie przekąski mogą znaleźć się na imprezowym stole?

Mini wrapy z owocami i mascarpone
Owocowe przekąski to idealne rozwiązanie na zdrową i jednocześnie smaczną przekąskę na domówkę. Szybkim w przygotowaniu i pysznym posiłkiem mogą być wrapy z owocami i mascarpone. Do przyrządzenia przekąski potrzebne będą składniki:
• 2 wrapy Mission Wraps Original
• 1 mango
• 3 brzoskwinie
• 2 granaty
• 400 g mascarpone
Owoce należy umyć i pokroić na kawałki, a granata pokruszyć na mniejsze części. Następnie wystarczy podgrzać wrapa na patelni aż się zarumieni, podzielić ciasto na paski o szerokości 5 cm i posmarować je serem mascarpone. Na koniec należy dodać owoce oraz zawinąć wrapy w małe ruloniki.

Kokosowe kulki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to częsty składnik obiadu, który zawiera wiele składników odżywczych, np. białko, witaminy z grupy B. Produkt ten można jednak spożywać na słodko w postaci małych przekąsek, które idealnie sprawdzą się na każdej domówce. Przykładem „mini posiłku” z wykorzystaniem tego składnika mogą być kokosowe kulki z kaszy jaglanej mówi Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Jak przyrządzić taką przekąskę? Na początek należy przygotować następujące składniki:
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 1/2 szklanki cukru brzozowego tzw. ksylitolu
• paczka wiórek kokosowych
• 1/2 szklanki mleka roślinnego w proszku
Do miksera należy wrzucić ugotowaną kaszę, cukier brzozowy, wiórki i mleko w proszku, a następnie zmiksować do momentu połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wystarczy przez 1 min ugniatać jak ciasto do pierogów oraz uformować z niej małe kulki. Na koniec poszczególne elementy wystarczy otoczyć wiórkami kokosowymi oraz schłodzić w lodówce. Przekąska najlepiej smakuje w schłodzonej formie.

Muffinki z tofu
Choć tofu jest ulubionym składnikiem diety wegetarian to produkt ten świetnie sprawdzi się w formie słodkiej, a przy okazji zdrowej przekąski. Ciekawą propozycją są muffinki z tofu. Do przygotowania przekąsek potrzebne będą składniki:
• 2 kostki tofu
• 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 szklanka mleka roślinnego
• 1/2 szklanki syropu klonowego
• 100 g gorzkiej czekolady
• 1/3 szklanki naturalnego masła orzechowego
• 2 łyżki kakao
• szczypta soli morskiej
Przyrządzenie takich muffinek jest bardzo proste. Wszystkie składniki należy umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę. Powstałe ciasto wystarczy umieścić w foremkach od muffinek oraz włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Po upływie tego czasu temperaturę można zmniejszyć do 120 stopni i piec przez kolejne 20-30 minut do momentu, aż muffinki będą pękać. Gotowe i ostudzone muffiny na koniec wystarczy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.