Soczyste i dojrzałe pomidory to nieodłączny element włoskiej kuchni. Choć ich prawdziwie bogaty aromat towarzyszyć nam może zaledwie przez kilka miesięcy w roku, to poza sezonem równie doskonałą propozycją staną się suszone na słońcu pomidory marki Ponti, które dostępne są zarówno w saszetce, jak i w oleju. Wystarczy dodać do przepisu zaledwie kilka smakowitych i pełnych słońca kawałeczków, aby cieszyć się niezapomnianą nutą apetycznych pomidorów przez cały rok.

Soczysty kąsek

Suszone pomidory, choć czasem zdawać się mogą specjałem nieco egzotycznym, od lat podbijają podniebienia wszystkich wielbicieli włoskich smaków. Same w sobie stanowią niezwykłą przystawkę, natomiast wykorzystywane w roli przyprawy potrafią zaskoczyć niejednego znawcę wyrafinowanych dań. Marka Ponti, która powstała na fundamentach stworzonej blisko 150 lat temu rodzinnej firmy, specjalizuje się w przygotowaniu tego smakowitego dodatku aż na dwa sposoby – w saszetce oraz w oleju. Wybierając pierwszy wariant należy pamiętać, aby przed podaniem zanurzyć płatki pomidorów w gorącej wodzie na około 2 minuty. Z kolei decydując się na drugą z propozycji możemy delektować się tym specjałem od razu po wyjęciu pomidorów ze słoiczka. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura sprawiła, że suszone na słońcu pomidory marki Ponti odznaczają się wyjątkowo wysoką jakością oraz nieporównywalnymi względem produktów konkurencyjnych walorami smakowymi. Wytrawny i intensywny aromat, przełamany delikatnie dymną nutą pozwoli w nietypowy sposób wzbogacić oszczędne w składniki przepisy oraz stanie się wyśmienitą przystawką serwowaną podczas letnich przyjęć.

Ze szczyptą wyrafinowania

Słoiczek lub saszetka suszonych w słońcu pomidorów marki Ponti to dodatek, który powinien znaleźć się w spiżarni każdego szanującego się szefa kuchni. Już niewielka ilość tej pokrojonej w drobne kawałeczki delicji pozwoli szybko wzbogacić znane przepisy na włoską pastę, czy makaronowe zapiekanki. Ponadto intensywny smak suszonych pomidorów apetycznie skomponuje się zarówno z grzankami, tostami, jak i z królową włoskiej kuchni – chrupiącą pizzą z parmezanem, oliwkami i listkami świeżej bazylii. Miseczka suszonych w słońcu pomidorów marki Ponti pozwoli nam również zabłysnąć w czasie domowych przyjęć, stając się wyrafinowaną antipasto, która ożywi swą barwą i aromatem talerz wędlin oraz serów podawanych z kieliszkiem czerwonego, bądź białego wina. Ponadto, wysokiej jakości olej słonecznikowy, w którym zanurzone są suszone pomidory Ponti, możemy z powodzeniem wykorzystać podczas przygotowywania innych dań np.: jako marynatę do grillowanych warzyw, dressing do sałatki, czy też do smażenia mięs. Charakterystyczny posmak suszonych pomidorów, nada potrawą soczystości i wyrazistości.

Suszone w słońcu pomidory marki Ponti wzbudzą ciekawość zarówno wszystkich miłośników kulinarnych odkryć, jak i domowych smakoszy, którzy nieustannie poszukują oryginalnych, uniwersalnych i zaskakująco apetycznych produktów, pozwalających szybko i skutecznie udoskonalać zarówno własne, jak i znane od pokoleń przepisy.

pomidory_suszone_ponti_saszetka