W poszukiwaniu alternatywy dla klasycznej herbaty lub kawy, warto rozejrzeć się za lokalnymi produktami pochodzącymi z odległych zakątków świata. Jednym z takich produktów jest Yerba Mate Pajarito, czyli regionalny napój wytwarzany na bazie liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Napój tego typu ma silne właściwości pobudzające, porównywalne z kofeiną oraz szereg innych korzystnych dla organizmu właściwości prozdrowotnych. W wyspecjalizowanych sklepach znajdziemy wiele marek Yerba Mate, a także wiele form, w jakich Yerba Mate trafia do sprzedaży. A jakie rodzaje Yerba Mate są najbardziej popularne w naszym kraju?

Trzy popularne rodzaje Yerba Mate

yerba mate pajaritoPodstawowym i zgodnym z tradycją sposobem przygotowania Yerba Mate Pajarito jest parzenie suszu z ostrokrzewu paragwajskiego w specjalnej tykwie, a następnie picie w ten sposób przygotowanego wywaru przez rurkę zakończoną sitkiem – rurka z sitkiem zwyczajowo nazywana jest bombillą. Najpopularniejszą i jednocześnie jedyną oryginalną formą Yerba Mate jest zatem susz. Jednak w związku z tym, że przygotowanie naparu z suszu, a następnie jego picie wymaga użycia specjalistycznych akcesoriów, w sprzedaży znajdziemy również Yerba Mate dostępną w dwóch innych formach, w saszetkach przygotowanych do parzenia, a także w formie instant – rozpuszczalnych granulek, które wystarczy zalać ciepłą wodą. Napary przygotowane z saszetek być może będą mniej esencjonalne, ale dla osoby, która dopiero oswaja się ze specyficznym, gorzkawym smakiem Yerba Mate, mogą być ciekawą alternatywą dla klasycznego suszu. Yerba Mate w postaci instant to raczej rzadkość, ale w dobrze zaopatrzonych sklepach możemy znaleźć również i taką jej wersję. Gdy szukasz Yerba Mate w wersji instant, warto popytać o Yerba Mate Pajarito. Ta marka to jeden z największych producentów Yerba Mate na świecie.

Kiedy wybrać susz, a kiedy Yerba Matę w saszetkach?

Jeśli po raz pierwszy próbujesz Yerba Mate Pajarito, ostry i mocno gorzki smak naparu może wydać się nieco szokujący. Dlatego dla osób, które dopiero uczą się picia Yerba Mate, lepszym wyborem będą saszetki z suszem z ostrokrzewu paragwajskiego, z których uzyskamy napar o nieco mniejszej intensywności. Poza tym przygotowanie naparu z saszetki jest dużo łatwiejsze niż parzenie suszu. Gdy już oswoimy się ze smakiem Yerba Mate, możemy sięgnąć po specjalny zestaw akcesoriów potrzebnych do parzenia suszu i następnie do picia tak przygotowanego wywaru. Parząc susz uzyskamy napar o największej intensywności, a przez to o najsilniejszych właściwościach pobudzających, przeciwzapalnych i oczyszczających.