Już niebawem obchodzić będziemy  jedne z najpiękniejszych  świąt w roku – Święta Bożego Narodzenia.  W polskiej tradycji ten magiczny okres obchodzimy w sposób szczególny: spotykamy się w gronie naszych najbliższych przy suto zastawionym stole. W przygotowaniu świątecznych dań dużą rolę odgrywają produkty zbożowe, które są podstawą naszych ulubionych pierogów i łazanek. Coraz częściej na świątecznych stołach goszczą również różnorodne kasze oraz smakowicie przyrządzane makarony. Anna Różyk – współpracująca z marką Lubella dietetyk przypomina, jak dużą rolę odgrywają właśnie te produktu w naszej diecie.

Magiczne Święta

Święta Bożego Narodzenia w polskiej tradycji odgrywają szczególną rolę. Jest to czas, kiedy do naszych domów zjeżdżają się najbliżsi nawet z najdalszych zakątków Polski. W trakcie kolacji wigilijnej dzielimy się opłatkiem składając sobie życzenia, śpiewamy wspólnie kolędy i obdarowujemy się prezentami. To czas magiczny, także ze względu na potrawy, które przygotowujemy wpierani często przez mamy i babcie. Część z nich jemy tylko raz w roku i w żadnym innym czasie nie smakowałyby nam tak wyjątkowo. Również dlatego z niecierpliwością czekamy na Święta Bożego Narodzenia.

Produkty zbożowe podstawą świątecznych dań

Któż z nas nie lubi domowych pierogów z kapustą i grzybami, łazanek, czy czerwonego barszczu z uszkami? Wszystkie te potrawy są nie tylko smaczne, ale też bazują na niezwykle dla nas wartościowych produktach zbożowych. To właśnie dzięki nim i zawartych w nich składnikom odżywczym, mamy energię do radosnego świętowania. Dzieje się to za sprawą produktów zbożowych, węglowodanów złożonych, błonnika, witaminy z grupy B, witaminy E oraz wartościowych dla nas składników  mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.

– Mąki, kasze i makarony to główni bohaterowie naszych świątecznych popisów kulinarnych. Warto pamiętać, że wymienione produkty, poza walorami kulinarnymi, zawierają także cenne wartości odżywcze.  To właśnie dzięki nim dostarczamy naszemu organizmowi energię do prawidłowego funkcjonowania – mówi Anna Różyk, dietetyk współpracująca z marką Lubella.

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. Podczas wspólnego biesiadowania pamiętajmy o tym, aby był on zastawiony nie tylko bogato, smacznie i pięknie, ale też wartościowo i  zdrowo.

 

Anna Różyk – dietetyk współpracująca z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Specjalistka ds. żywienia, doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.

mg_1866 (2)