Pamiętasz smak i aromat rosołu gotowanego przez babcię? Teraz możesz przypomnieć je sobie w dowolnym momencie. Ten przyrządzony z Kurczaka Zagrodowego z Podlasiasmakuje wyśmienicie, zupełnie jak u babci.
Aromatyczny zapach bulionu przywołuje wspomnieniawakacjispędzanych na wsi.Tradycyjny rosół, jaki znamy z dzieciństwa, gotowany jestna bazie drobiu hodowanego na przydomowych podwórkach. Kurczak Zagrodowy z Podlasiagenetycznie pochodzi od wiejskich kur. Hodowany jest dłużej niż zwykłe kurczaki i towyłącznie na małych rodzinnych fermach, położonych w czystym ekologicznie regionie Podlasia. Zagrodowy karmiony jest jedynie roślinną paszą, bogatą w witaminy i składniki mineralne, dzięki temu jest mniej otłuszczony niż zwykły kurczak. Wszystko to sprawia, że dania przyrządzone z Kurczaka Zagrodowegoz Podlasia mają wyśmienity smak i aromat, a rosół przywodzi na myśl ten gotowany przez babcię.
Sekretem wybornego i klarownego rosołu są odpowiednie składniki oraz długi czas gotowania.Dlatego Kurczak Zagrodowy występuje także w wersji dla miłośników tej królowej polskich zup, tj. w postaci Kurczaka Rosołowego. Jest to zestaw produktów do samodzielnego przygotowania domowego rosołu, w którego skład wchodzą również podroby, nadające bulionowi charakterystycznego smaku. Do kurczaka dołączona jest także saszetka, zawierająca specjalną kompozycję ziół i przypraw bez dodatku glutaminianu, która ułatwi przygotowanie aromatycznego rosołu.
Drosed poleca sprawdzony przepis na Rosół domowy z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia.
Potrzebujesz:
– 1 KurczakaZagrodowego z Podlasia
– 1 obraną cebulę
– 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
– 1 pora
– 1 szklankę kaszy manny
– 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
– 2 jajka
– 2 obrane marchewki
– 50g masła
– liść laurowy
– pieprz do smaku
– sól
– ¼ bulwy selera

Sposób przygotowania:
Kurczaka Zagrodowego z Podlasiapokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej możnazrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimnąwodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszkilub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny(pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnieutrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkodelikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa,pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponowniezagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywamioraz gotowanym kurczakiem.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu – w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

 

Rosół z Kurczaka Zagrodowego