Podczas wielkanocnego śniadania pojawia się w towarzystwie wędlin, jajek czy żurku. Posiada tak wielu zwolenników, że bez wahania można nazwać ją polskim klasykiem. Sałatka jarzynowa – bo o niej mowa, to danie uwielbiane niemal przez wszystkich Polaków. Dzięki Dawtonie przygotowanie tej świątecznej potrawy zajmie dosłownie chwilę.

Tradycja przyrządzania sałatki jarzynowej sięga lat 60. XIX wieku, kiedy to rosyjski kucharz belgijskiego pochodzenia, Lucien Olivier, pierwszy raz zaserwował ją w swojej restauracji w Moskwie. Oryginalna wersja zawierała takie składniki jak ozorki, kapary, kawior czy trufle. Po 1905 roku, wypędzeni z ojczyzny rosyjscy arystokraci upowszechnili tę potrawę również w zachodniej Europie, gdzie znana jest do dziś. W każdym kraju – a nawet domu, dodatki w sałatce zmieniają się w zależności od tradycji czy upodobań smakowych. Jedyne, co pozostaje niezmienne, to bardzo ważny dodatek, jakim jest majonez.

Sałatka jarzynowa święciła swoje triumfy w Polsce w czasach PRL-u, kiedy to nie miała żadnej konkurencji. Jej sekret tkwił w wykorzystaniu naszych polskich, rodzimych składników, które bez trudu można było wyhodować we własnym ogródku. Sałatka jarzynowa Dawtony to ukłon w stronę tradycji. Aby wielkanocne przygotowania trwały krócej, do gotowej mieszanki posiekanych warzyw: słodkiej marchewki, delikatnego groszku, ziemniaka, soczystego ogórka kwaszonego oraz pietruszki, wystarczy tylko dodać majonez i przyprawy. Bez czasochłonnego obierania i gotowania warzyw jej przyrządzenie – nawet jeśli zdecydujemy się na inne dodatki – nie zajmie nam więcej niż 10 minut!

Sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową w nowym wydaniu poleca Dawtona:
Sałatka jarzynowa z jabłkiem i selerem
Składniki:
Sałatka jarzynowa Dawtona
½ opakowania Kukurydzy słodkiej Dawtona
2 czubate łyżki Selera Dawtona
1 średniej wielkości jabłko
1 mała czerwona cebula
Majonez
Pieprz do smaku

Przygotowanie:
Sałatkę jarzynową, kukurydzę oraz selera wyłóż do salaterki, Jabłko oraz czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw pieprzem, a następnie całość wymieszaj kilkoma łyżkami majonezu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podawać z wędliną oraz pieczywem.

Produkty Dawtona znajdziemy w sklepach na terenie całej Polski, w cenach odpowiednio:
Sałatka jarzynowa 3,89 zł / 570 g, Kukurydza słodka 2,49 zł / 400 g, Seler 2,29 zł / 345 g.

***
Polecamy również inne produkty Dawtony, które przydadzą się podczas wielkanocnych przygotowań:

Kukurydza słodka Dawtona–jest chrupiąca, a równocześnie subtelnie słodka i delikatna. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i soli oraz w lekkiej, zdrowej sałatce.
Masa netto: 400 g
Cena: 2,49 zł

Kukurydza Gold Dawtona – idealna jako dodatek do klasycznej sałatki jarzynowej, doskonale sprawdzi się również w gulaszu. Złocista, o wyrazistej barwie – zawiera tylko naturalnie występujące cukry.
Masa netto: 340 g
Cena: 3,19 zł
Groszek zielony Dawtona – ze względu na swój smak oraz intensywny kolor świetnie pasuje do każdej sałatki, zupy czy też dań mięsnych, zarówno tych słodszych, jak bardziej ostrych. Groszek jest mało kaloryczny, ponieważ zawiera tylko 75 kcal na 100 g produktu.
Masa netto: 400 g
Cena: 2,29 zł

Groszek drobny Dawtona – starannie wyselekcjonowany o pięknym zielonym kolorze. Z powodzeniem może zostać użyty w sałatkach oraz daniach przeznaczonych dla dzieci, nadając im apetycznego wyglądu.
Masa netto: 400 g
Cena: 2,59 zł

Ogórki luksusowe Dawtona – tradycyjnie marynowane z dodatkiem wody, octu i przypraw ogórki to klasyka polskiej kuchni. Są aromatyczne i subtelnie słodkie. Dodane do kanapek czy sałatek podkreślą ich smak.
Masa netto: 900 g
Cena: 5,19 zł

Dawtona_Sałatka_jarzynowa_570g    Dawtona_Groszek_zielony_400g

Dawtona_Kukurydza_gold_340g