Nic tak nie kojarzy się z jesienią, jak pomarańczowa, dorodna, pachnąca dynia. To uniwersalne warzywo doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami, a także słodkimi wypiekami. Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika Siesta, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny dzień. Rozgrzewającej zupy dyniowej po prostu nie może zabraknąć jesiennym menu.                                                                                                                            

 

Rozgrzewająca zupa dyniowa

 

Składniki:

– 500 g obranej i wydrążonej dyni

– 3 ziemniaki

– cebula

– 1 litr bulionu

– garść Pestek dyni Siesta

– garść Słonecznika łuskanego Siesta

– 1 łyżeczka curry np. Appetita

– sól, pieprz, cukier do smaku

– olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Zeszklij posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i surowe ziemniaki. Po chwili dodaj curry. Po około 5 minutach smażenia, wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj, przypraw do smaku i udekoruj prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Smacznego!

 

 

 

Pestki dyni Siesta, 90 g, cena ok. 4 zł

Słonecznik łuskany Siesta, 90 g, cena ok. 2 zł

Curry Appetita, 20 g, cena ok. 1,40 zł