Był znany ze swoich walorów smakowych już ponad 2000 lat temu, a w Imperium Rzymskim uważany za cenny i unikatowy przysmak. Bogaty w witaminy i składniki mineralne. Mowa o brokule – wartościowym warzywie o niebanalnym smaku. Brokuł idealnie komponuje się z różnorodnymi składnikami naszych dań, a sam smakuje wyśmienicie zarówno na surowo, jak i gotowany, czy zapiekany. Pomysłów na wykorzystanie brokułów w kuchni jest tak wiele, że nie sposób jest się nimi znudzić. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i skorzystania z naszych propozycji na wyjątkowe brokułowe dania!

Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji Polacy od lat chętnie go wybierają. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.

Bulion Warzywny WINIARY – to wyrazisty smak i zapach włoszczyzny zamknięty w aromatycznej kostce. Kostka bulionu jest idealną bazą do przygotowania zarówno tradycyjnych dań, jak i innowacyjnych, niestandardowych przysmaków. Świetnie nadaje się także do gotowania kasz czy duszenia warzyw, a na dodatek potrawy nie trzeba już solić!

WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z serem – smaczne, szybkie i proste w wykonaniu danie. Wystarczy zamieszać lub poukładać warstwami różne składniki, polać sosem, zapiec – i podać rodzinie pożywny, pełnowartościowy obiad. Zapiekankę można przyrządzić z rozmaitymi dodatkami – w zależności od upodobań.

Sugerowana cena detaliczna produktu:

Majonez Dekoracyjny WINIARY – (400 ml) – cena ok. 5,20 zł

Bulion Warzywny WINIARY – cena ok. 1,80 zł

WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z serem – cena ok. 2,19 zł

Brokuły dostępne są przez cały rok, jednak pamiętajmy, że najlepiej smakują późną jesienią. Zbliża się więc idealny czas na brokułowe szaleństwo w naszej kuchni! Brokuły coraz chętniej są uprawiane w Polsce – to dobra wiadomość, bowiem warzywa te są cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, a także betakarotenu, czyli prowitaminy A. Znaleźć w nich można także sporo potasu, a w mniejszych ilościach również wapń, żelazo, magnez i mangan.  Witaminy i składniki mineralne zawarte w brokułach korzystnie wpływają na nasze zdrowie – między innymi na stan wzroku, układ odpornościowy, skórę, paznokcie i włosy. Warto wprowadzić więc brokuły do naszego menu! Mając je w kuchni możemy eksperymentować i przyrządzać wiele smacznych potraw, od zup i przekąsek, na daniach głównych kończąc. Pamiętajmy przy tym, że brokuły to samo zdrowie!

Jeśli szukasz pomysłu na sycącą i kremową zupę, która idealnie sprawdzi się jako danie główne, czy podwieczorek podaj swoim bliskim krem z brokułów. Tę pyszną zupę przygotujesz zaledwie w 30 minut – dlatego sprawdzi się również przy niespodziewanych gościach. Do jej przyrządzenia nie potrzebujemy długiej listy składników. Wystarczą: 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY, 100 g pora, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 2 sztuki brokułów, 4 łyżki śmietany 18%, sól i pieprz (do smaku), bazylia (do smaku) i pestki dyni. Bulion rozpuszczamy w 0,75 l wrzącej wody. Pora oczyszczamy, kroimy w krążki, a następnie szklimy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i przesmażamy chwilę razem z porem. Brokuły dzielimy na różyczki. Do naszego bulionu dodajemy podsmażonego pora i brokuł, po czym gotujemy do miękkości przez ok. 15 minut. Następnie całość miksujemy. Do kremu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Zupę przelewamy do bulionówek i podajemy posypaną pestkami dyni i malutkimi, zblanszowanym różyczkami brokuła. Smacznego!

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich pożywnym i wartościowym drugim daniem? Polecamy zapiekankę z kurczakiem i brokułami. To danie, dzięki odrobinie świeżego czosnku idealnie skomponuje się z unikalną kompozycją przypraw. Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować: 1 opakowania WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z serem, 100 ml śmietanki 12%, 2 szt. filetów z kurczaka, 1 brokułu, 2 łyżek oleju, 150g makaronu rurki, 50g startego sera mozzarella, soli i pieprzu (do smaku). Zawartość POMYSŁ NA… rozprowadzamy w 100 ml śmietanki 12% i w 650 ml wody. Gotujemy całość od czasu do czasu mieszając. Filety kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i doprawiamy solą, i pieprzem. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. Do naczynia do zapiekania wsypujemy makaron, a następnie wykładamy kurczaka i brokuły. Zalewany przygotowanym wcześniej wywarem. Zapiekankę posypujemy startym serem mozzarella i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Zapiekamy przez 30 minut. Pycha!

Brokuły idealnie sprawdzą się także, jako składnik sałatek – propozycja doskonała na kolacje, lunche, czy spotkania w gronie bliskich. Proponujemy przygotowanie pożywnej sałatki z brokułami i makaronem. Jest prosta w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczna. Do przyrządzenia tej przekąski będziemy potrzebować: 4 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 250 g makaronu kokardki, 1 brokułu, 1 łyżeczkę cukru, 200 g szynki konserwowej, 10 sztuk pomidorów suszonych w oleju, 2 ząbki czosnku i sól, pieprz (do smaku). Makaron gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy z posolonej wodzie z cukrem przez 2 minuty, następnie odsączamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Szynkę kroimy w paseczki, pomidory odsączamy i kroimy również w cienkie paski. Czosnek siekamy drobno. Następnie wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Po więcej pomysłów na wyjątkowe potrawy z wykorzystaniem brokułów zapraszamy na www.winiary.pl.