Zioła i przyprawy decydują o smaku i zapachu potraw. Jednak można wykorzystać je również do udekorowania dań. Nie od dziś przecież wiadomo, że wygląd talerza wpływa na to, jak nam smakuje jego zawartość. Galeo przedstawia kilka inspiracji, jak wykorzystać w tym celu popularne w kuchni zioła i przyprawy.

1. Potrawy o intensywnej barwie wyglądają apetyczniej. Do dipu na bazie jogurtu dodaj słodką paprykę Galeo, która nada mu łososiowej barwy, lub nieco curry, aby uzyskać żółty odcień. Przyprawy te można dosypać również np. do niektórych zup lub sosów, aby wzmocnić ich kolor, równocześnie uatrakcyjniając ich smak.

2. Talerz z przekąskami ozdób usypanym naokoło szlaczkiem z bazylii Galeo lub kilkoma szczyptami przypraw o różnych kolorach (zielone oregano, biała gorczyca, czerwona papryka).

3. Kawa z bitą śmietaną zyska na uroku, jeśli oprószysz ją szczyptą cynamonu. Ten od Galeo nada jej także niesamowity aromat. Na mlecznej piance, korzystając z gotowego szablonu, możesz również namalować tą korzenną przyprawą serduszko lub inny wzór.

4. Ułóż wzorki na sałatkach, galaretach lub pieczniach – zimą może być to np. choinka z liści laurowych a latem kwiaty z ziół i przypraw o różnych barwach. W tym aspekcie sprawdzą się również przypadkowo rozmieszczone kuleczki ziela angielskiego, pieprzu bądź gorczycy.

5. Namaluj obrazek na talerzu. Zanurz patyczek lub wykałaczkę w wodzie i narysuj nim wybrany kształt (musi być mocno wilgotny). Oprósz go przyprawą i delikatnie zdmuchnij jej nadmiar.

Przyprawy i zioła Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.