Wysokiej jakości śmietany OSM Piątnica o doskonałym smaku sprawdzą się do sałatek, sosów, dipów, deserów oraz lekkich, letnich zup. Jakość surowca, z jakiego są produkowane, oraz szeroka gama sprawią, że spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających amatorów gotowania.

Śmietany Piątnicy o 10%, 12%, 18% i 22% zawartości tłuszczu to idealny wybór wiosną i latem. Na naszych stołach królują w tym czasie chłodniki, sałatki, tradycyjne polskie surówki takie jak mizeria, przystawki, dania na zimno i desery. Warto wybrać do ich przygotowania śmietany z Piątnicy, które wyróżniają się jakością, uniwersalnością zastosowań i są dostępne w szerokiej gamie − o zróżnicowanych przeznaczeniu i zawartości tłuszczu.

Piątnica poleca szczególnie naturalne śmietany 10% i 22%, które zawierają wyłącznie mleko i żywe kultury bakterii kwaszących. Jogurtowa śmietana 10% ze względu na niską zawartość tłuszczu i konsystencję porównywalna jest do jogurtu. Śmietana jogurtowa Piątnicy ma uniwersalne zastosowanie, polecana jest zarówno do potraw na zimno – chłodników, sałatek, dressingów, jak i do dekoracji zup, sosów podawanych na ciepło. W zupach i sosach doskonale sprawdzi się także śmietana 18%, która nie warzy się w gorących potrawach. Wyróżnia ją wszechstronne zastosowanie – jest równie dobra do dań gotowanych, jak i do tych podawanych na zimno.

Śmietana 12% o kremowej konsystencji i delikatnym smaku polecana jest w szczególności do sałatek warzywnych i śledziowych, surówek oraz sosów przygotowywanych na zimno. Ta termizowana śmietana o przedłużonym terminie przydatności sprawdzi się również w gorących sosach i zupach.

Śmietana 22% Piątnicy o całkowicie naturalnym składzie, bez dodatków, która przypomina w smaku tradycyjną, gęstą wiejską śmietanę, przeznaczona jest wyłącznie do potraw na zimno − chłodników, sałatek, dressingów i dipów.

Śmietany 10%, 12%, 18% i 22% tłuszczu, tak jak pozostałe świeże produkty Piątnicy, ze względu na brak konserwantów są bardzo wrażliwe na warunki transportowania i przechowywania. Zapewnienie warunków chłodniczych, w temperaturze od +1°C do +6°C w przypadku śmietan 10% i 22% oraz od +1 do +10°C w przypadku śmietan 12% i 18%, pozwala im zachować wszystkie walory smakowe oraz odżywcze.

Śmietana jogurtowa 10%, Śmietana 12% do sałatek, sosów i zup, Śmietana 18% do zup oraz Śmietana 22% do sałatek OSM Piątnica dostępne są w wygodnych kubkach 200 g w cenie ok. 1,60 zł/szt. Śmietanę 12% oraz popularną, uniwersalną Śmietanę 18% znajdziemy w sklepowych chłodziarkach także w większym, rodzinnym kubku 400 g w cenie, odpowiednio, 2,70 zł i 3 zł/szt.

Więcej informacji na temat produktów Piątnicy na stronie www.piatnica.com.pl.