Dżemy owocowe stanowią prawdziwe bogactwo witamin, wybornego smaku oraz domowego ducha. Kojarzą nam się z babcią, która wykorzystuje je do posmarowania naleśników, czy świeżych bułek. A jakie są tajniki ich powstawania? Co warto wiedzieć o produkcji dżemów owocowych?

Zazwyczaj kupując je w sklepie, nie zwracamy uwagi na to, w jaki sposób się je produkuje. Badamy raczej skład, by było w nim jak najwięcej kawałków owoców, a jak najmniej cukru, substancji konserwujących, sztucznych barwników oraz aromatów.

Tajniki powstawania dżemów owocowych

Zanim dżem owocowy trafi na sklepowe półki, musi przejść przez skomplikowany proces produkcji. Jak on wygląda?

Dżem produkuje się z owoców, ale nie zupełnie rozgotowanych. Ważne, by trafić odpowiednio w czas, kiedy są one jeszcze lekko twarde. Dzięki temu w słoiku zobaczymy ich kawałki. Na kilogram dżemu, używa się 60 dag cukru. To z kolei sprawia, że taki produkt jest nisko kaloryczny i zdrowy. Kolejna rzecz to sterylnie czyste i wyparzone słoiki, do których trafia dżem. Następnie zostają one pasteryzowane. Poznamy to po tym, że gdy sięgniemy po taki słoik na półkę i dotkniemy jego denka, nie będzie ono wypukłe, lecz wklęsłe. To zapewni nas o stu procentowej świeżości produktu.

Czy dżemy ze sklepowej półki są zdrowe?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy taki dżem ze sklepu jest zdrowy, szczególnie dla dzieci. Często wahamy się czy nie lepiej zrobić go samemu w domu, wtedy będziemy wiedzieć dokładnie jakie produkty zostały wykorzystane do jego produkcji. Tutaj z pomocą przychodzi nam dokładne czytanie etykiet. Warto również wybrać firmy, które cieszą się dobrą renomą, a ich produkty były wielokrotnie testowane.

Co powinien mieć w składzie dobry dżem owocowy ze sklepu?

Na pierwszym miejscu muszą się znaleźć przede wszystkim owoce. Nie cukier, czy woda albo substancje zagęszczające, czy konserwujące. Dzięki temu unikniemy rozczarowania, że zamiast owoców znajdziemy jedynie żelatynę i cukier. Pamiętaj, w sklepach również możesz znaleźć dżem, tak smaczny i wartościowy jak ten od babci.