Składniki:

  • 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera parmezan
  • 6 jajek
  • dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
  • 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • bułka tarta do wysmarowania kokilek

Dodatkowo do podania na stół:

  • dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.