Wypowiedź: Elżbieta Grycan, właścicielka firmy Grycan.

Mazurki, babki, serniki, ciasta drożdżowe takimi słodkościami zazwyczaj w święta wielkanocne dzielimy się ze swoją rodziną i znajomymi. Można je kupić lub zrobić samemu. Swój przepis na świąteczną paschę zdradziła Elżbieta Grycan.

– Dla mnie osobiście pascha jest takim świetnym deserem świątecznym, który przygotowujemy tylko z okazji świąt wielkanocnych – mówi newsrm.tv Elżbieta Grycan. – Podstawą ciasta jest dobry ser, który trzeba długo ukręcać. Dodajemy do niego masło, cukier puder, żółtka i na koniec dodaje się bakalie. Mogą to być figi krojone, orzechy włoskie, migdały i daktyle. Bakalii powinno być sporo, żeby deser po przekrojeniu prezentował się efektownie.

Przygotowanie takiego ciasta może zająć nawet dwie godziny. Koniecznie należy także pamiętać o odpowiednim przygotowaniu bakalii. Niektóre trzeba wcześniej sparzyć lub namoczyć.

Źródło: Newsrm.tv