Sylwestrowe menu to prawdziwe wyzwanie dla organizatora domówki. By nie spędzić kilku dni w kuchni, przekąski mają być proste i szybkie w przygotowaniu. Z kolei dla gości dania powinny być apetyczne i sycące, aby mieli chęć po nie sięgnąć i siłę by przetańczyć całą noc. Jak zatem przygotować uniwersalne dania, które zaskoczą gości nowymi smakami i ciekawie będą prezentować się na imprezowym stole?

Finger food – klucz do sukcesu

Gwarancją udanej zabawy jest dobra organizacja i przekąski – to one są jednym z głównych kryteriów udanej imprezy. By nie narazić się na towarzyską wpadkę, zaplanujmy wcześniej menu i skrupulatnie przygotujmy listę zakupów, dzięki niej, niczego nie pominiemy. Pamiętajmy, że skomponowanie przesadnego menu to prosta droga do spędzenia ostatniego dnia w roku, w kuchni, a nie na parkiecie. Postawmy na dania lekkie i smaczne. Podczas najbardziej szalonej nocy, idealnie wpiszą się w klimat przekąski typu finger food, które są małe i można je łatwo zjeść. Spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, co pozwala na łączenie posiłku i dobrej zabawy. Mogą to być kanapki, roladki, babeczki czy sprawdzone i proste do zrobienia koreczki. Prócz doznań smakowych, ważny jest sposób serwowania posiłków – tutaj sprawdzi się dobrze znany stół szwedzki, kolorowe serwetki w temacie imprezy i jednorazowe sztućce czy wykałaczki.

Roladki z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • serek kanapkowy ze szpinakiem
  • 1 opakowanie polędwicy wędzonej z kurczaka Konspol Natura

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w cienkie, długie plastry, smarujemy serkiem i kładziemy polędwicę wędzoną z kurczaka Konspol Natura. Każdy plasterek ciasno zawijamy i spinamy wykałaczkami.

 

Parówki zawijane boczkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie parówek z piersi kurczaka Konspol Natura
  • 1 opakowanie boczku
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 ogórki konserwowe

Przygotowanie:

Parówki dzielimy na pół i wkładamy na patelnię grillową na około 3 minuty. W tym czasie z kromek chleba razowego tworzymy małe trójkąty, a ogórki kroimy wzdłuż. Po wyjęciu parówek zawijamy je boczkiem i pieczemy na patelni jeszcze przez 4 minuty. Całość układamy na chlebie i ogórku, następnie spinamy wykałaczkami.

Rollsy z tortilli

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie kabanosów z kurczaka Konspol Natura

Składniki na sos:

  • 1 cytryna
  • 2 łyżki musztardy
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę i układamy na tortilli. Dokładamy sałatę i kukurydzę. Kabanosy z kurczaka firmy Konspol kroimy na małe kawałki i układamy na pozostałych składnikach.

Przygotowanie sosu:

Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z musztardą aż powstanie jednolita masa, dodajemy ulubione przyprawy. Wszystkie składniki polewamy przygotowanym sosem i bardzo ciasno zwijamy w rulon. Przygotowaną tortillę kroimy na 6 centymetrowe porcje.

Muffiny z szynką i serem

Składniki:

  • 100 g szynki z indyka firmy Konspol
  • 1,5 szklanki pszennej mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Mleko i masło podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia masła i odstawiamy aż wystygnie. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i mieszamy, by uzyskać jednolita masę. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę z indyka firmy Konspol i starty ser. Masę wlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.