NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wędzonej mielonej papryki
  • spora szczypta cayenne
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli i kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 jajka
  • szczypiorek

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.