W słoneczny weekend 18-19 sierpnia w Grucznie odbyła się trzynasta już edycja jednego z najsmaczniejszych festiwali kulinarnych – Festiwalu Smaku Gruczno 2018. Na tak ważnym wydarzeniu nie mogło zabraknąć pysznego akcentu w postaci najlepszych włoskich serów: Parmigiano Reggiano, Asiago i Gorgonzoli, czyli bohaterów unijnej kampanii Tak Smakuje Dolce Vita.

Strefa Tak Smakuje Dolce Vita była doskonale zlokalizowana w urokliwej Alei Miodów i cieszyła się dużym zainteresowaniem przez cały czas trwania festiwalu. Odwiedzający mieli okazję spróbować prawdziwych włoskich specjałów i degustować różne sery: Parmigiano Reggiano dojrzewającego 24 i 30 miesięcy, Asiago Fresco i Asiago Stagionato oraz Gorgonzolę Dolce i Gorgonzolę Piccante. Każdy mógł także nabyć sery na stoisku dystrybutora oryginalnych włoskich produktów – firmy North Coast.

W czasie dwóch festiwalowych dni odbyły się dwa godzinne pokazy live cooking, które prowadziła ambasadorka kamapanii Tak Smakuje Dolce Vita – Cristina Catese wraz z Kacprem Pakułą. Podczas pokazów kulinarnych goście festiwalu mogli degustować przygotowane dania, a także wziąć udział w konkursach.

To był fantastyczny weekend. Prawdziwa słoneczna festa italiana! W czasie Festiwalu Smaków mogłam dzielić się swoją pasją do gotowania i odpowiadać na pytania, jak łączyć sery z sezonowymi i regionalnymi polskimi dodatkami takimi jak cukinie, pomidory i papryki, żeby ugotować pyszne, nieskomplikowane domowe posiłki. Przygotowałam tak wiele porcji jedzenia, a każdy, kto odwiedzał stoisko Tak Smakuje Dolce Vita odchodził najedzony i zadowolony. – mówi Cristina Catese.

Goście, którzy odwiedzali strefę Tak Smakuje Dolce Vita mogli poczuć autentyczny włoski klimat, który był zasługą zarówno sympatycznych kucharzy, jak również zgranej i profesjonalnej ekipy wraz z pomocnikami szefów kuchni i czterema hostessami.

We włoskim menu podczas Festiwalu Smaku w Grucznie znalazły się:

  • makaron conchigliette z Gorgonzolą, chrupiącą pancettą i rukolą,
  • makaron casarecce z czerownym pesto i Parmigiano Reggiano,
  • szaszłyki faszerowane Asiago Fresco z bazylią, aromatycznymi pomidorami, papryką, ogórkami, czarnymi oliwkami i oliwą z bazylii,
  • koszyczki z Parmigiano Reggiano, pomidorkami koktajlowymi i bazylią,
  • sałatka a la Cesar z suszonymi pomidorami, kaparami, czarnymi oliwkami, płatkami Asiago Stagionato i winegretem balsamicznym.
  • mini klopsiki faszerowane Gorgonzolą Piccante, pietruszką i cukinią, serwowane z mini sałatką z sezonowych warzyw,
  • Parmigiano Reggiano na kurczaku z kolorowym pieprzem, czosnkiem, pomidorami i bazylią,
  • Asiago Fresco z sałatką z kaszy gryczanej z pietruszką, cukinią, cebulą i boczkiem,
  • bruschetta ze smażonymi bakłażanami, Gorgonzolą Dolce, tymiankiem, bazylią i pomidorami.

W czasie dwóch dni Festiwalu Smaku można było spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski takich jak miody, sery, wina, nalewki, pieczywo oraz wędliny, które zaprezentowało ponad pięćdziesięciu wytwórców z całego kraju. Pojawili się także producenci z zagranicy m.in. z Austrii oraz Włoch.