W jarmużu znajdziesz wszystko, co niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza jesienią i zimą: witaminy C, A, E i z grupy B, kwas foliowy oraz związki fenolowe, zaliczane do przeciwutleniaczy, wspierających działanie mechanizmów ochronnych w organizmie. Nic więc dziwnego, że warzywo to zaliczane jest do superfood, czyli superproduktów, zawierających wyjątkowo dużo witamin i wartościowych składników mineralnych. Teraz stało się także jednym z głównych składników nowej serii limitowanejieżego, zdrowego soku Marwit, przygotowywanego bez dodatków konserwantów i substancji barwiących.

Jedna butelka soku z pomarańczy i jarmużu z limitowanej serii znanej marki Marwit dostarczy 36 mg witaminy C, pokrywając tym samym aż 45 proc. dziennego zapotrzebowania na nią u dorosłej osoby. To składnik pożądany przede wszystkim teraz, gdy tak łatwo o infekcję, ponieważ pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz zapewnia dobre funkcjonowanie skóry, kości, naczyń krwionośnych i zębów.

To jednak nie wszystko. Doceniany jest również ze względu na to, że żadne inne warzywo nie zawiera tyle wapnia, co on. A wapń to prawidłowe krzepnięcie krwi, lepszy metabolizm energetyczny oraz wyśmienite funkcjonowanie mięśni i enzymów trawiennych.

– Superfood od kilku lat są wyjątkowo modne, również w Polsce. Algi, komosa ryżowa, jagody goji, czy właśnie jarmuż, to produkty, które chętnie dodajemy do codziennego jadłospisu. Wiedzieliśmy, że superprodukt powinien się pojawić również w ofercie świeżych soków Marwit – przekonuje Anna Pawłowska-Kruzińska, kierownik ds. marketingu Marwit.

Nowy sok z pomarańczy i jarmużu Marwit będzie dostępny w kilku tysiącach sklepów na terenie całej Polski, w edycji limitowanej.