Niewielkie ziarenko gorczycy to eksplozja smaku. Jest nie tylko bazą musztardy, lecz także wspaniałym dodatkiem do sosów czy surówek, a przede wszystkim do marynat i kiszonek przedłużającym ich trwałość. A do tego pomaga zapomnieć o konsekwencjach spożycia zbyt obfitego i tłustego posiłku. Gorczycę białą znajdziemy w ofercie Galeo, w cenie na miarę budżetu statystycznej rodziny.

Galeo gorczyca rgb 150dpi

Gorczyca to popularna roślina i przyprawa znana od tysiącleci. Jej walory doceniano w starożytności, traktując ją jako wyjątkowy afrodyzjak – działający zarówno na panie jak i panów. Już około 2000 lat przed naszą erą jej nasiona wykorzystywano do sporządzania maści leczniczych. Obecnie gorczycę najbardziej cenimy za jej smak oraz za to, że działa jak naturalny konserwant. Nie zapomina się jednak o właściwościach leczniczych tych maleńkich ziarenek, zawierających olejki lotne, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne, które m.in. pobudzają trawienie, działają przeciwzapalne, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie.

 

Gorczyca jest spokrewniona z… kapustą, rzodkiewką i rukolą. W kuchni można wykorzystać zarówno jej ziarenka, jak i młode listki, kwiatki oraz pędy. Jednak to właśnie nasionkom, będącym głównym składnikiem musztardy, zawdzięcza swoją sławę. Podobno król Ludwik XI zabierał ze sobą mały zapas gorczycy w każdą podróż, aby zawsze mieć pod ręką ten pyszny dodatek do mięs. Do produkcji tego sosu wykorzystuje się nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej, w zależności od tego, jak ostry smak chcemy uzyskać. Najłagodniejsza jest gorczyca biała (ma okrągłe, twarde nasiona, beżowego koloru), którą znajdziemy w ofercie Galeo. Trudno wyobrazić sobie marynaty czy kiszonki bez tym małych ziarenek, dodających im pikantności. Gorczyca to również baza marynat do mięsa, a także ciekawy dodatek do ryb, sałatek i wędlin.

 

Jak wygląda gorczyca biała? To zielona roślina o licznych drobnych, żółtych kwiatkach. Osiąga wysokość do 70 cm. Wytwarza strączkowate owoce – łuszczyny, w których znajdują się małe pikantne ziarenka. Kiedy łuszczyny zaczynają brązowieć, gorczycę kosi się, młóci, a następnie dosusza nasiona. Tak przygotowane trafiają do torebek Galeo.

 

Gorczyca biała Galeo dostępna jest w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.

Gorczyca biała Galeo ma ostry, lekko palący smak. Polecana jest do przyprawiania marynat i pikli warzywnych, równocześnie działając jak naturalny środek konserwujący. Idealnie aromatyzuje dania z mięs, ryb i warzyw. Zmielona lub zgnieciona zaostrza smak surówek i sosów. Dodaje się ją na początku gotowania.

Masa netto: 24 g

Cena: ok. 1,29 zł

***

Mintaj duszony na pierzynce z warzyw korzeniowych

Składniki:

  • 400 g filetu z mintaja (lub innej delikatnej ryby)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • mleko kokosowe
  • łyżeczka gorczycy białej Galeo
  • łyżeczka curry Galeo
  • szczypta pieprzu Galeo
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

W garnku, na rozgrzany olej, wrzucamy gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną podskakiwać dosypujemy curry, ciągle mieszając smażymy przez chwilę. Wrzucamy pokrojone w słupki warzywa, po kilku minutach zalewamy mlekiem kokosowym, ewentualnie solimy. Na wierzchu układamy rybę oprószoną solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Koszt: ok. 13,50 zł; koszt 1 porcji: ok. 6,75 zł