Wiosenna kuchnia jest lekka i prosta, bo szkoda tracić czas, kiedy pogoda za oknem zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. W ciepłe dni na szybki obiad lub kolację z przyjaciółmi rewelacyjnie sprawdzi się Kurczak Zagrodowy z Podlasia – bogaty w surowce mineralne i witaminy, a przy tym mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak. Do tego jest hodowany ekstensywnie w czystym ekologicznie regionie Podlasia.

Drób przyrządza się dużo szybciej niż wieprzowinę. Dlatego mięso z kurczaka coraz częściej można spotkać na ruszcie. Doceniane jest też za mniejszą kaloryczność i niską zawartość tłuszczu. Można je podawać na 1000 różnych sposobów. Na popołudniowe czy wieczorne spotkanie z najbliższymi Grupa Drosed – producent Kurczaka Zagrodowego z Podlasia – poleca niebanalne grillowane filety z gruszkami i oscypkiem. Są gotowe w 45 minut!

Grillowane filety Zagrodowego z gruszkami i oscypkiem podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Składniki dla 4 osób:
4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
4 gruszki
Sok z ½ cytryny
12 plasterków sera oscypek
8 plastrów chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu

1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat

Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
½ łyżeczki chili pieprz cayenne
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

***
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu – w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.