Aby zbliżające się święta były niezapomniane warto podjąć staranne przygotowania nieco wcześniej. Wyjątkową atmosferę zapewni uroczysta wieczerza. Jak zaplanować działania, by o niczym nie zapomnieć i móc w spokoju cieszyć się atmosferą Bożego Narodzenia?

 

Przygotowania do świąt nie muszą być długie ani czasochłonne. Staranne planowanie, dobra organizacja i skorzystanie z pomocy, np. urządzenia Thermomix® – pozwolą stworzyć niezapomnianą wieczerzę wyjątkowo niskim nakładem czasu i pracy.

 

Zacznijmy od planu

By uniknąć przedświątecznej paniki musimy mieć szczegółową koncepcję. Najlepiej zacząć od liczby gości i rozpisania menu na każdy dzień. Kolejnym krokiem powinna być lista zakupów uwzględniającą podział na produkty z długim terminem ważności m.in. mąkę, cukier, czy bakalie. Dzięki dobrze rozplanowanej liście nie będziemy tracić czasu na bieganie za brakującym produktem. Na minimum tydzień przed wigilią warto mieć dokładnie rozpisany plan działania. Powinniśmy też pomyśleć o świątecznych porządkach, które co niektórzy zaczynają już teraz. Jest to słuszne posunięcie, ponieważ pozwoli nam to zaoszczędzić nadmiaru pracy tuż przed świętami.

 

Realizacja

Gdy będziemy mieć już dobry plan, możemy przystąpić do jego realizacji. Jeżeli nie mamy rąk do pomocy, a na głowie mamy organizację kolacji i świąt dla całej rodziny, doskonałym pomysłem będzie Thermomix®. Wielofunkcyjne urządzenie wyręczy nas w kuchni nie tylko podczas świąt, ale także podczas każdej większej uroczystości domowej. Thermomix® 5 jest odpowiedzią nie tylko na brak czasu, ale i na potrzebę wygody w kuchni. Dzięki niemu ciasto na pierogi czy uszka przygotujemy w 4 minuty przy zachowaniu czystych rąk i bez rozsypanej po całej kuchni mąki. Zaoszczędzimy przy tym czas i zachowamy porządek. Jednak urządzenie to nie tylko ułatwienie w kuchni. Dzięki platformie z przepisami: www.mojthermomix.pl, można czerpać z wielu inspiracji kulinarnych, takich jak np. przepis na ciasto makowe z jabłkami:

 

Czas przygotowania: 15 min
Czas całkowity: 3 godz. 5 min
Stopień trudności: średni
Ilość porcji: 12 porcji
Poziom cenowy: średni

 

Składniki na 12 porcji

Ciasto:
– 530 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych,
pokrojonych w ćwiartki
– 320 g
mąki pszennej
– 50 g
cukru
– 120 g masła, pokrojonego na kawałki
– 1 jajko
– ¾
łyżeczki proszku do pieczenia
– 80 g śmietany, 18% tłuszczu

Masa makowa:
– 200 g maku
– 180 g mleka, 3,2% tłuszczu
– 140 g cukru
– 40 g miodu wielokwiatowego, płynnego
– 6 jajek, białka oddzielone od żółtek`
– 1 szczypta soli
– 50 g masła, miękkiego

Przydatne przybory:
– folia spożywcza
– prostokątna forma do pieczenia (ok. 31 x 15 x 10 cm)
– papier do pieczenia
– ściereczka kuchenna
– kratka do studzenia ciast
– wykałaczka

Wartości odżywcze na porcję:
Wartość energetyczna                      1831 kJ / 437 kcal
Białko                                     10 g
Węglowodany                                   51 g
Tłuszcze                                 24 g
Cholesterol                             146 mg
Błonnik                                   5 g

 

 

Sposób przygotowania   

Ciasto

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 2 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i dodać masło, wymieszać 15 s/obr. 5.
  3. Dodać jajko, proszek do pieczenia i śmietanę, wyrobić 1 min. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180˚C. Prostokątną formę do pieczenia (ok. 31 x 15 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Masa makowa

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 30 s/obr. 10. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko i 70 g cukru, gotować 6 min/90 ˚C/obr. 3. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić do ostygnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, dodać miód, wymieszać 20 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione jabłka, wymieszać i odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3 min/37 ˚C/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Zdjąć motylek.
  4. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać 70 g cukru i masło, wymieszać 2 min/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać powstałą wcześniej masę makową i rozdrobnione jabłka, wymieszać 20 s/obr. 3.
  6. Dodać ubite wcześniej białka, całość delikatnie wymieszać kopystką.
  7. Formę do pieczenia wyłożyć ciastem, następnie wylać na nie powstałą masę. Piec ok. 1 godz. 30 min (180 ˚C). Po tym czasie nakłuć ciasto wykałaczką, w celu sprawdzenia, czy w środku jest dopieczone, powinna być sucha. W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 min. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia, nakryć ściereczką kuchenną.
  8. Podawać po całkowitym ostudzeniu.

Wskazówka
– Do ciasta można dodać bakalie (rodzynki, orzechy).
– W wersji na Sylwestra – udekorować na wierzchu bitą śmietaną i posypać zmielonymi orzechami włoskimi.

 

Części Thermomixa®
motylek, kopystka, miarkaciasto-makowe-Thermomix ciasto-makowe-z-Thermomix-1