Soczysta karkówka to prawdziwy przysmak. Sprawdzi się jako danie główne i jako dodatek do kanapek. Wyjątkowego smaku i aromatu nada jej przyprawa do karkówki Galeo.

Karkówka wieprzowa to jeden z najwdzięczniejszych do przygotowania rodzajów mięsa. Można ją dusić, piec, smażyć, grillować a nawet wędzić. Doskonale smakuje na ciepło,jak i na zimno, jako domowa wędlina do kanapek. Idealnie komponuje się nie tylko z wytrawnymi dodatkami: grzybami, kapustą czy czosnkiem, lecz także ze słodkimi nutami miodu czy owoców. Z jej przyrządzeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz – wystarczy sięgnąć po odpowiednie przyprawy, zamarynować w nich mięso i przyrządzić na patelni lub grillu. W tym celu Galeo poleca specjalną przyprawę do karkówki.

W kompozycji pierwsze skrzypce gra czosnek, który idealnie podkreśla smak tego soczystego a równocześnie treściwego mięsa. Odnajdziemy w niej też słodkie nuty papryki i goździków, pikantne – gorczycy, ostrej papryki, jałowca i pieprzu, a także aromatyczne zioła – kolendrę, majeranek i rozmaryn. Po użyciu mieszanki nie trzeba dodatkowo doprawiać karkówki, ponieważ zawiera ona odpowiednią ilość soli oraz szczyptę cukru przełamującego smak.

Przyprawa do karkówki Galeo sprawdzi się niezależnie od wybranego sposobu przyrządzenia tego mięsa. Mogą być to po prostu zamarynowane w niej steki sauté czy kotlety à la schabowe. Warto wypróbować też karkówkę faszerowaną suszonymi śliwkami (lub morelami) – wystarczy marynować naszpikowane mięso przez kilka godzin, a potem piec je w brytfance w temperaturze 180°C przez ok. 2 godziny od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Ważne, aby karkówkę natrzeć samą przyprawą lub kompozycją wymieszaną z olejem na dwie godziny przed przyrządzeniem w celu uzyskania pełni smaku i zapachu.

Przyprawę do karkówki Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł.