Domowy, tradycyjny kompot z suszu to jeden z najzdrowszych napojów podawanych do świątecznych posiłków, którego po prostu nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzić i poznaj szybki przepis Helio na aromatyczny napój z pysznych, suszonych owoców…

Przyrządzanie kompotu z suszu to bardzo stara tradycja. Początkowo był podawany przez naszych przodków tylko w zimowych miesiącach, a dzięki jego wyjątkowym składnikom, przypisywano napojowi… magiczne właściwości. Zawarte w nim m.in. jabłka miały zapewnić pokój, daktyle – powodzenie, a gruszki były uważane za symbol dobrobytu i długiego życia. Dziś, ten tradycyjny polski napój na stałe wpisał się w wigilijne menu i nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?

Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle – znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości MIESZANCE KOMPOTOWEJ skomponowanej przez HELIO – znanego producenta bakalii o 25- letniej tradycji. Wyjątkowy smak, ale także walory odżywcze suszonych owoców HELIO sprawią, że przyrządzany na ich bazie aromatyczny kompot będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu. Dodatkowo, dzięki zawartości cennych suszonych śliwek, ten tradycyjny, zdrowy napój ureguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych – m.in. wigilijnych potraw.

Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?

Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem, miodem i cynamonem- w zależności od gustu.

HELIO ŻYCZY SMACZNYCH, ZDROWYCH & BAKALIOWYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I POLECA SWOJE PRODUKTY DO PRZYRZĄDZANIA WYJATKOWYCH POTRAW W TYM MAGICZNYM, RODZINNYM CZASIE!