Pogoda nie rozpieszcza, a słupek rtęci pokazuje coraz niższe temperatury. To znak, że nadszedł czas na ciepłe i sycące zupy. Warto przygotować je na bazie rozgrzewających jarzyn: porów, cebuli czy warzyw strączkowych. Jeśli do dania dodamy pikantne przyprawy, takie jak curry, pieprz, chili czy ostrą paprykę, które znajdziemy m.in. w ofercie Galeo, po jego zjedzeniu zrobi nam się jeszcze cieplej.

galeo-chili-rgb-150dpi   galeo-curry-rgb-150dpi   galeo-papryka-ostra-rgb-150dpi

Późną jesienią czy zimą dobrze jest pomyśleć o zmianie diety, na taką, która sprawi, że zrobi nam się ciepło. Prostym rozwiązaniem są treściwe zupy na bazie bulionu i wybranych warzyw, np. krem z dyni lub z papryki czy fasolowa. Rozgrzewające właściwości dań wzmacniają kasze i przyprawy, które nadadzą im również wyjątkowego smaku. Warto sięgnąć po pieprz zawierający piperynę, ostrą paprykę lub chili z kapsaicyną bądź też curry, w składzie którego znajdziemy m.in. rozgrzewającą kurkumę.

 

Jak stosować pikantne przyprawy w praktyce? Najbardziej uniwersalną z nich jest czarny pieprz Galeo. Będzie świetnie komponować się praktycznie z każdą zupą na bazie warzyw lub mięsa, której nada intensywnego zapachu oraz lekko palącego i korzennego smaku. Doskonałym wyborem dla miłośników dań z charakterem będzie chili Galeo, które doskonale pasuje np. do kremu z pora. Ostra papryka Galeo, to przyprawa dedykowana wielbicielom pikantnej nuty – wyśmienicie sprawdzi się chociażby w kociołku myśliwskim z dodatkiem ziemniaków, papryki, dziczyzny lub wieprzowiny oraz marchwi. Natomiast curry Galeo to świetny dodatek do nieco egzotycznej zupy marokańskiej.

 

Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.

***

Curry to przyprawa polecana do dań mięsnych (zwłaszcza z drobiu i jagnięciny), warzyw oraz sosów. Doskonale komponuje się z ryżem, któremu nadaje wyrazisty smak i piękną barwę.

Składniki: sól, kolendra, kurkuma, kozieradka, gorczyca biała, chili, cynamon, imbir, czosnek granulowany, kmin rzymski, goździki

Masa netto: 16 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Pieprz czarny mielony ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Jest najpopularniejszą przyprawą do potraw. Znakomicie wzbogaca smak mięs, wędlin, pasztetów, ryb, sałatek, dań z warzyw, jaj i serów, a także wszelkiego rodzaju sosów.

Masa netto: 15 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Chili, zwane również pieprzem cayenne, to bardzo ostra przyprawa pochodząca z tropikalnych obszarów Ameryki i rozpowszechniona niemal na całym świecie. Ma bardzo pikantny smak i wyrazisty aromat. Polecane jest do potraw mięsnych (gulasz, paprykarz, gołąbki), drobiowych i rybnych. Świetnie komponuje się z daniami warzywnymi, zwłaszcza z fasoli, cebuli, kukurydzy i kalafiora. Doskonale podkreśla smak ciemnych sosów oraz zup.

Masa netto: 12 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Papryka ostra ma aromatyczny zapach oraz palący smak. Polecana do wzbogacania smaku dań z mięs, drobiu i ryb lub jako dodatek do zup, warzyw, sałatek i serów. Doskonale barwi sosy oraz potrawy z jaj i ryżu.

Masa netto: 16 g

Cena: ok. 1,29 zł

Zupa marokańska

 

Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 200 g wcześniej ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka curry Galeo
  • ½ łyżeczki cynamonu Galeo
  • pieprz Galeo
  • sól

 

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany drobno czosnek oraz przyprawy: cynamon i curry. Smażyć przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i dusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem ryżowym lub sojowym.

 

Czas przygotowania: ok. 45 min.

Koszt: ok. 15 zł, danie dla 4 osób