Chyba nikogo już nie trzeba przekonywać, że wprowadzenie ryb do naszej diety to krok ku zdrowiu. Ryby bowiem, takie jak łosoś, zawierają wiele witamin, minerałów i kwasu Omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakiego jednak wybrać łososia, aby rzeczywiście był dobrej jakości i pozytywnie wpływał na nasze zdrowie? Warto zapamiętać kilka wskazówek, dzięki którym już nigdy nie kupimy trefnego egzemplarza.

 

Wygląd łososia

Najprostszą metodą sprawdzenia jakości i świeżości ryby jest dokładne obejrzenie jej i powąchanie. Na co zwrócić uwagę? Jeśli kupujemy łososia w całości, przyjrzyjmy się jego oczom. Błyszczące, lekko wypukłe, z wyraźnie zaznaczoną źrenicą będą świadczyć o świeżości. Nie kupujmy ryby, której oczy są zamglone i zapadnięte. Sprawdźmy również skrzela – powinny mieć wyrazisty, czerwony kolor. Łuski muszą przylegać do skóry i nie być uszkodzone, a skóra posiadać charakterystyczny, niezbyt lepki śluz. Uruchommy też nasz węch. Jeśli zapach łososia jest zbyt intensywny, wręcz nieprzyjemny, darujmy sobie zakup. Kupując rybę w postaci filetu, oprócz powąchania jej, możemy sprawdzić jakość mięsa poprzez dotyk. Sprężyste i świeże lekko ugnie się przy naciśnięciu i od razu wróci do poprzedniej formy.

Dobra hodowla

Oprócz zweryfikowania jakości mięsa poprzez sprawdzenie jego wyglądu, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na warunki w jakich jest hodowany. Ryby, które żyją w środowisku wiernie odwzorowującym naturalne, mają dużo wolnej przestrzeni i nie są narażone na stres związany z ciągłą ingerencją człowieka, będą charakteryzować się mięsem najwyższej jakości. Znalezienie ryb z takiej hodowli wcale nie musi być trudne. Przykładem może być łosoś MOWI, którego dodatkową zaletą jest naturalny sposób żywienia. Karma, która wypełniona jest składnikami pochodzenia oceanicznego i pozbawiona antybiotyków sprawia, że mięso zyskuje na jakości i zawiera o wiele więcej kwasów Omega-3, w porównaniu do ryby z przeciętnej hodowli.

Sprawdzona firma

Chcąc kupić łososia, którego mięso będzie naprawdę świetnej jakości, zwróćmy uwagę na producenta. Dobra hodowla będzie odznaczać się certyfikatami, takimi jak ASC (Aquaculture Stewardship Council), które nadawane są tylko firmom posiadającym zbiorniki wodne spełniające rygorystyczne warunki środowiskowe. Postawmy też na produkty, które istnieją na rynku wiele lat, tak jak znany łosoś MOWI. Firmy, które mają długą tradycję i ogrom ufających klientów, z pewnością będą oferować dobrej jakości ryby.