Mąka wytwarzana jest z ziaren różnego rodzaju zbóż, poddawanych procesowi rozdrobnienia. Najbardziej sypkie produkty powstają na bazie orzechów oraz migdałów. Mąka wykorzystywana jest w sektorze spożywczym, paszowym oraz przemysłowym. Stosuje się ją również do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych, itd.

Praktyka mielenia zboża znana jest od czasów prehistorycznych, jednak przemysłowe młynarstwo rozwinęło się dopiero na początku XX wieku. Istnieje wiele odmian mąki. Warto wiedzieć, które z nich będą pasować do poszczególnych rodzajów dań i wypieków.

Typy mąki

Na stronie internetowej basiazsercem.pl znajdziesz szczegółowe informacje na temat tego, jakie składniki wykorzystywane są do produkcji poszczególnych odmian mąki. W zależności od wyboru, produkty różnią się między sobą m.in. zawartością substancji mineralnych. Podstawowy podział mąki regulują oficjalne Polskie Normy. Istnieją również wewnętrzne specyfikacje zakładowe, co oznacza, że poszczególni producenci mogą wytwarzać własne odmiany tego produktu.

Zastosowanie

Kolor mąki odpowiada jej oznaczeniu. Im bielsze ma ona zabarwienie, tym niższy jej numer typu. Ciemniejsze mąki zawierają dużo otrębów. Do przygotowania ciasta biszkoptowego najlepiej użyć mąki 450. W przypadku pierogów, makaronów oraz naleśników idealnie sprawdzi się typ 500. Mąka 550 dedykowana jest wypiekom na bazie drożdży oraz proszku do pieczenia. Chcąc przygotować idealne ciasto na domowy chleb, warto użyć produktu z oznaczeniem 750, 1400 lub 2000. Typ 3000 stosowany jest zazwyczaj do wyrobu bułek na zakwasie lub puszystych ciast. Z twardej odmiany pszenicy wytwarza się natomiast semolinę, której spożywanie zaleca się osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Mąka stanowi doskonałe źródło błonnika, a jej indeks glikemiczny jest bardzo niski, dzięki czemu mogą ją stosować osoby zmagające się z cukrzycą.

Przy wyborze produktów, warto kierować się informacjami, które producenci umieszczają na opakowaniach. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z różnorodnymi chorobami. Istotny jest także rodzaj potrawy, którą chcemy przyrządzić. Odpowiednio dobrana mąka może nie tylko polepszyć smak dania, ale i ułatwić proces jego przygotowania.