Utrzymanie standardów BRC oraz działanie w zgodzie z systemem IFS to konieczność w zakładach dostarczających produkty żywnościowe do sklepów wielkopowierzchniowych. Ich operatorzy mają dzięki temu pewność, że jakość produkcji jest bardzo zadowalająca. Nad udaną realizacją takiego procesu czuwają jednak wykwalifikowani audytorzy, którzy muszą jakoś nabyć niezbędne umiejętności. W tym celu organizowane są dla nich specjalne szkolenia.

Jakie wymogi musi spełniać audytor wewnętrzny?

Zostanie audytorem wewnętrznym wcale nie jest łatwe. Trzeba spełnić kilka podstawowych wymogów, aby marzyć o pracy w tym zawodzie. Pierwszym krokiem do spełnienia zamierzonego celu jest zapoznanie się z wszystkimi najważniejszymi normami produkcyjnymi. Następnie należy posiadać jakieś doświadczenie w branży, najlepiej kilkuletnie.

Wśród cenionych umiejętności znajduje się też znajomość wdrażania profesjonalnych systemów związanych z produkowaniem żywności. Oczywiście przed podjęciem takiej pracy należy ukończyć stosowne szkolenie oraz uzyskać certyfikat audytora wewnętrznego.

Na czym polega szkolenie?

W trakcie szkolenia uczestnicy mogą zapoznać się z wyznaczaniem celów, raportowaniem uzyskanych wyników audytu wewnętrznego, planowaniem pracy oraz przeprowadzaniem audytów. Dzięki temu ich praca za każdym razem zostanie wykonana poprawnie i nie będzie trzeba przeprowadzać kolejnych audytów w tym samym miejscu. Oczywiście szkolące się osoby poznają też różnorodne techniki stosowane podczas realizowania takich czynności. Audytorzy muszą się też nauczyć pracy w zespole, aby sprawnie realizować zadania Warto wziąć udział w specjalistycznym szkoleniu, aby poznać wszystkie tajniki pracy.

Jak zostać audytorem? Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej: https://szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/audytor-wewnetrzny-ifsbrc/.