Portugalia to kraj, który w dużej mierze ukształtował współczesną formę świata. I to w sposób bardzo dosłowny, zwłaszcza poprzez swoją kulturę i jej agresywny eksport w czasach wielkich odkryć geograficznych. Potem jednak wpływ Portugalii na świat miał charakter bardziej pierwszej kostki domina, która przewracała kolejne, niż bezpośredniej manipulacji rzeczywistością. W związku z tym społeczeństwa takie jak nasze, zaślubione z morzem bardziej symbolicznie niż realnie, niespecjalnie zainteresowane są Portugalią. Nie posiadamy też specjalnej tradycji winiarskiej, przez co wina z tego kraju są u nas znane przede wszystkim jako szeroka kategoria „porto”, do której wrzucamy wszystko. Globalizująca się wioska pozwala nam na szczęście w prosty sposób sięgnąć po więcej. Za czym warto się rozejrzeć?

Mocne wino dla marynarzy

Najpopularniejsze portugalskie wino, zastrzeżony produkt regionalny Unii Europejskiej, to oczywiście wspomniane już porto. Powstaje tylko w regionie Porto, największego miasta Portugalii. Jest to wino wzmacniane, co oznacza, że do typowego wina o mocy 7% dolewa się spirytusu winnego, co daje nam wino o mocy około 20%. Dopiero potem zaczyna się proces dojrzewania w beczkach.
Porto ma wiele odmian. Najpopularniejsza jest ruby, czyli słodkie wino leżakujące nie więcej niż dwa lata. Za najlepsze, „prawdziwe porto” uznaje się porto tawny, specyficzną mieszankę kilku rodzajów wina, leżakującego co najmniej 3 lata. Jest bardziej wytrawne i ze względu na to, że powstaje jako mieszanka, zazwyczaj nie posiada rocznika. Najdroższe jest porto vintage, które powstaje z wina najlepszych roczników (według specjalnej komisji). Jest to wino zwykle kilkudziesięcioletnie.

Vinho Verde

Portugalskie wino to zazwyczaj wino czerwone, ale wielką popularność w naszym kraju, jak na wino, zdobywa sobie Vinho Verde, występujące w kolorze czerwonym, białym i różowym. Jest to gatunek wina z północy kraju, który trzeba pić jako świeże, czyli mające co najwyżej rok, góra dwa lata. Jego wyróżnikiem jest odrobina bąbelków podkreślająca jego słodkawy smak.

Moscatel

Ciekawym winem, które warto jest spróbować zwłaszcza na miejscu, jest również moscatel. Jest to wino typowo deserowe, a więc bardzo słodkie. Produkuje się je w południowych prowincjach kraju i ma kilka odmian. Zawsze warto sprawdzić, czy podano nam jego typową wersję, czy raczej wersję wzmacnianą. Słodki smak sprawia, że czasami trudno jest się zorientować, a wersje wzmacniane mają zazwyczaj więcej niż 20% alkoholu. Wersje podstawowe czasami rozcieńcza się wodą.

https://faktoriawin.pl/kurs-wiedzy/portugalia-tropem-wina/