Bez względu na to, czy obiekt, w którym organizujemy wesele, zapewnia catering, czy też musimy wynająć w tym celu osobną firmę, warto przestrzegać kilku wskazówek, by goście, którzy będą bawić się na naszym przyjęciu czuli się dopieszczeni pod względem kulinarnym. Dziś standardem powinno być dbanie o potrzeby osób, przestrzegających konkretnych diet, np. wegetarian czy alergików.

PIERWSZE WRAŻENIE

Menu to jeden z najistotniejszych elementów, które wpływają na fakt, że decydujemy się na urządzenie przyjęcia weselnego w danym miejscu. Wiele o poziomie kulinarnym obiektu może nam powiedzieć już pierwsze spotkanie z jego przedstawicielem. Jeśli częstuje nas kawą czy herbatą, to na pewno dobry znak. Jeszcze lepszy, jeśli dla przełamania lodów zaproponuje jakąś przekąskę. Możemy być wtedy niemal pewni, że z taką samą starannością i zaangażowaniem będzie dbał o naszych gości.

BUDŻET

Pewnie każda para młoda marzy o tym, by na ich weselu pojawiły się same wykwintne potrawy. Nie zawsze jednak jest to możliwe w praktyce. Zanim przystąpimy do rozmów na temat menu, warto wyznaczyć budżet. Wówczas obiektowi organizującemu wesele czy też firmie cateringowej będzie znacznie łatwiej zaproponować ofertę.

RÓŻNE PODNIEBIENIA

Organizując wesele, pamiętajmy o potrzebach naszych gości. Świetnym rozwiązaniem, pomagającym ustalić menu, jest wysłanie zaproszeń z dołączoną karteczką, na której będą mogli zaznaczyć, czy przestrzegają diety wegetariańskiej, bezglutenowej, czy może są na coś uczuleni. Nawet jeśli nie będziemy w stanie zaspokoić wszystkich wymagań kulinarnych, niesłychanie miłym gestem jest wzięcie pod uwagę różnych upodobań czy dietetycznych restrykcji tych, których zapraszamy.

ELASTYCZNOŚĆ

Zwróćmy uwagę na to, czy firma cateringowa lub obiekt, w którym chcemy zorganizować weselne przyjęcie są elastyczne w swojej ofercie. Jeśli w proponowanym menu nie wszystkie potrawy przypadną nam do gustu, nie powinno być problemu z uwzględnieniem naszych oczekiwań. – Każde przyjęcie dopasowujemy życzeń państwa młodych, również w zakresie jedzenia – mówi Jakub Urbaniak, współwłaściciel obiektu Miętowe Wzgórza pod Warszawą, specjalizującego się w organizacji ślubów plenerowych i wesel. – Jeśli chodzi o menu, jesteśmy w stanie przygotować wszystko, uwzględniając różne potrzeby dietetyczne gości. Choć mamy pewną stałą propozycję menu, nie widzimy żadnych przeszkód, by indywidualnie ją modyfikować.

SMAKOWE TESTERY

Warto na własnej skórze przekonać się, jak smakują potrawy, zanim zdecydujemy się włączyć je do weselnego menu. Niestety, nie wszystkie miejsca oferują taką usługę, a w niektórych trzeba za nią dodatkowo płacić. Czasem jednak testowanie serwowanych dań może okazać się cenną wskazówką przy wyborze obiektu lub firmy cateringowej.

Jedzenie to element wesela, w przypadku którego wpadki rażą bardziej niż w jakimkolwiek innym. Jeśli mamy wątpliwości co do danego miejsca i jego oferty kulinarnej, dobrze nie polegać na pierwszym wrażeniu, ale odwiedzić je jeszcze raz albo nawet kilka.  Tylko tak nabierzemy pewności, że to właściwy wybór.

Dodatkowe informacje

Miętowe Wzgórza to położone w Trębkach Nowych pod Warszawą zaciszne, urokliwe miejsce. Otoczone Lasem Złotopolskim, leżące w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki Strugi, o niezwykłych walorach krajobrazowych. Utrzymane w miętowej tonacji wnętrza nadają obiektowi lekkości i elegancji. To miejsce idealne na wysokiej klasy przyjęcie weselne. Choć Miętowe Wzgórze dopiero powstaje, już przyjmowane są rezerwacje. Jego właścicielami są młodzi, kreatywni ludzie, o dużej wiedzy i doświadczeniu w zakresie organizacji wesel i ślubów plenerowych. Od kilku lat prowadzą sąsiadujący z Miętowym Wzgórzem Dwór Złotopolska Dolina, który na swoje przyjęcie wybrali m.in. Anna i Robert Lewandowscy w czerwcu 2012 roku.