W miniony piątek, 17 czerwca, 150 gości uczestniczyło w otwarciu odnowionej restauracji w hotelu Novotel Kraków West City. Miejsce w nowej odsłonie utrzymano w koncepcie gastronomicznym NOVO2, który jest jednym ze znaków rozpoznawczych hoteli marki Novotel. Spotkanie zorganizowały zespoły pracowników hoteli Novotel Kraków Centrum i Novotel Kraków West City.

Bez tytułuCelem spotkania było zaprezentowanie nowego wnętrza restauracji, jak również przedstawienie innego konceptu gastronomicznego – Winestone, wprowadzonego w hotelach Mercure, a wykreowanego przez Pawła Andersa, dyrektora projektu. Goście podczas wydarzenia mieli okazję udać się w podróż, w której przewodnikiem był Jarosław Kuźniar.

Sabina Bartyzel, Dyrektor Generalna Regionu Południowego hoteli Novotel i Mercure w Polsce, opowiedziała gościom o rozwoju hoteli Mercure na świecie i nowym hotelu tej marki w Krakowie – Mercure Kraków Stare Miasto, który zostanie otwarty 1 października tego roku. Uczestnikom wieczoru towarzyszyła muzyka w wykonaniu Kuby Jaźwickiego, finalisty czwartej edycji programu „Mam talent”.

Dwa nieodległe światy: NOVO2 i Winestone

Wyprawę po kuchniach NOVO2 i Winestone poprowadził Paweł Anders. Jako pierwszą goście poznali „destynację” NOVO2, która oparta jest na trzech filarach – Vitality (zdrowie), Imagination (wyobraźnia) oraz Ainment (rozrywka). Na każdego czekają tu zdrowe posiłki, inspirowane kuchniami świata i lokalną tradycją kulinarną. Wnętrze NOVO2 Lounge Bar w Novotel Kraków West City jest niepowtarzalne i nowoczesne, wykreowane zgodnie z najnowszymi trendami. To miejsce, w którym na gości czeka dużo miłych niespodzianek – kulinaria są inspiracją do działań, do angażowania gości we wspólną zabawę.

Drugie miejsce to koncept Winestone, który jest związany hotelami Mercure, nie tylko w Polsce, ale również krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Znakami rozpoznawczymi tych restauracji są bogata oferta win oraz dania serwowane na kamiennych deskach (les planches).

Potrawy z obu miejsc były jednymi z bohaterów wieczoru. Na wszystkich gościach wrażenie zrobił kunsztu kulinarny kucharzy, którzy przygotowali przekąski na zimno, sałaty, desery, a miłośnicy tatara mogli skomponować swoją wersję tego dania. Nie zabrakło też bogatego wyboru serów i sezonowych owoców. Paweł Anders zaprosił chętnych do wzięcia udziału w testowaniu win. Zadanie polegało na określeniu bukietu smaków i podania rejonu świata, z którego pochodzą. Na najlepszych czekały butelki wyśmienitych win z oferty Winestone.

Egzotyka nie tylko kulinarna

W kolejną wyprawę zabrał gości wieczoru Jarosław Kuźniar. Jej szlak wiódł przez Syberię i Jakucję, Grenlandię i Japonię. Takie fascynujące podróże Jarosław Kuźniar realizuje w ramach autorskiego projektu GoForWorld. Goście zostali przeniesieni do świata tych miejsc dzięki zdjęciom, którym towarzyszyły barwne opowieści dziennikarza o życiu w tych odległych zakątkach świata. 

Cudze chwalicie, swojego nie znacie

W menu NOVO2 oraz Winestone każdy miłośnik rodzimej kuchni znajdzie elementy regionalne. Dania inspirowane lokalną tradycją kulinarną, a także wykorzystanie produktów z danego regionu są praktyką w obu konceptach gastronomicznych. Chcąc nawiązać do tej zasady zadbano o to, żeby goście poznali smaki lokalnych serów, twarogów czy soków, tłoczonych z owoców rosnących w sadach Małopolski. Nie zabrakło też miodów i wyrobów, których podstawą jest pszczeli wosk. Wszyscy mogli podziwiać siłę tradycji na stoiskach Gospodarstwa Pasiecznego Łysoń, Tłoczni Owoców Pawłowski czy Serowarni Magdalenka. Można też było spróbować specjałów z regionu Tatrzańsko-Podhalańskiego.

 

Niespodzianki wieczoru

Na gości czekały też podróżnicze niespodzianki. Na początku każdemu zadano pytanie o nowy hotel, który zostanie otwarty w październiku w Krakowie. Odpowiedzi zapisane zostały na podpisanych imieniem i nazwiskiem kartkach. Spośród zebranych pięciu szczęśliwców otrzymało vouchery na weekendowe pobyty w hotelach marki Novotel i Mercure w Polsce i Europie.